Putin vydal rozkaz na rozsiahle manévre na severe Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin vydal príkaz na bleskovú previerku bojaschopnoti vojsk ruskej Severnej flotily. Do manévrov sa podľa ruského ministerstva obrany zapojí 40-tisíc vojakov, viac ako 40 bojových lodí, 15 ponoriek a stovky lietadiel a vrtuľníkov. V súvislosti s vojenským cvičením uviedli flotilu do stavu najvyššej bojovej pohotovosti.

16.03.2015 10:02
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (116)

Do manévrov sa podľa ministra obrany Sergeja Šojgua zapoja aj útvary ruského západného vojenského okruhu a výsadkovej jednotky. Cvičenie potrvá šesť dní a má podľa Šojgua „preveriť schopnosť armády zaistiť bezpečnosť arktického regiónu“.

Pri cvičení majú ruské útvary za úlohu zničiť námorné zoskupenie teoretického protivníka. Z tohto dôvodu ruská armáda posilní svoje jednotky na severských ostrovoch Nová Zem a Zem Františka Jozefa. Precvičia aj schopnosť prepravy špeciálnych armádnych síl na veľké vzdialenosti. Počíta sa aj s taktickým štábnym cvičením a bojovými streľbami, uviedlo ruského ministerstva obrany.

Spolu so spustením rozsiahlych manévrov na severe krajiny ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom odsúdilo „rastúci počet manévrov NATO pri hraniciach Ruskej federácie“. Manévre aliancie podľa Moskvy destabilizujú situáciu na severovýchode Európy.

Moskvu znervózňujú manévre NATO

„Rusko je veľmi znepokojené násobným zvýšením počtov manévrov NATO pri svojich hraniciach. Mimoriadny údiv vyvoláva skutočnosť, že sa konajú na severovýchode Európy, ktorá je z hľadiska bezpečnosti najstabilnejšou oblasťou Európy a možno celého sveta,“ uvádza sa vo vyhlásení.

NATO už vlani spustilo v pobaltských štátoch a Poľsku operáciu Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie), ktorej cieľom je demonštrovať podporu spojeneckým krajinám, ktoré sa cítia byť ohrozené ruskou agresiou na Ukrajine. Podľa amerických armádnych zdrojov operácia potrvá dovtedy, kým bude trvať ruské ohrozenie.

Súčasťou amerického projektu sú spoločné manévre a výcvik vojsk, posilnené aktivity amerického námorníctva v Baltskom a Červenom mori, modernizácia európskych základní a tiež podpora Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny, teda krajín, ktoré majú s Moskvou napäté vzťahy. Washington vraj zvažuje rozšírenie tejto podpory aj na Česko a Maďarsko.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojenské cvičenie