Sýrsky prezident zamietol výzvu USA na rokovania

Sýrsky prezident Bašar Asad v pondelok vyhlásil, že jedine Sýrčania môžu rozhodnúť o svojej budúcnosti. Tvrdením reagoval na poznámku amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ktorý cez víkend vyjadril ochotu rokovať s Asadom v snahe sprostredkovať politické riešenie občianskej vojny v krajine.

16.03.2015 15:37 , aktualizované: 16:36
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad.
debata (23)

Asad v pondelok v rozhovore v iránskej televízii povedal, že o budúcnosti sýrskeho prezidenta môže rozhodnúť jedine sýrsky ľud a ponúkanú pomoc zamietol. Dodal tiež, že Damask výroky zahraničných politikov nezaujímajú.

Kerry v nedeľu v rozhovore pre televíznu stanicu CBS uviedol, že USA tlačí na Asada, aby začal vážne diskutovať o zmene stratégie. Nezopakoval pritom štandardné tvrdenie Spojených štátov, že Asad stratil legitimitu a musí odísť, ale naopak vyjadril ochotu s prezidentom rokovať.

„O čo sa teraz snažíme, je dostať ho sem (na rokovania), a to si môže vyžadovať, aby sme naňho zatlačili rôznymi spôsobmi,“ vyhlásil.

Uviedol tiež, že USA ale aj ďalšie krajiny, ktoré bližšie nešpecifikoval, sa snažia nájsť cestu ako znovu naštartovať diplomatické rokovania a pomôcť Sýrii ukončiť už štyri roky trvajúci konflikt, ktorý si vyžiadal viac ako 220 tisíc životov.

Asad v pondelok v reakcii vyhlásil, že akákoľvek medzinárodná zmena v postoji k situácii, v ktorej sa Sýria v súčasnosti nachádza, je vítaná.

Západné krajiny by však podľa neho mali ukončiť podporu „teroristických“ skupín v Sýrii, čo je termín, ktorý Damask používa pre povstalcov bojujúcich proti sýrskej armáde a jej spojeneckým milíciám.

Asadov režim nie je pre EÚ spojencom v boji proti islamistom

Režim prezidenta Bašara Asada v Sýrii nemôže byť partnerom v boji proti Islamskému štátu (IS), uviedla v pondelok Európska únia. Jeho brutálny boj proti vlastnému ľudu a porušovanie ľudských práv prispeli k tomu, že IS v Sýrii získal na význame.

Únia to uviedla v jednom z bodov svojej v pondelok prijatej regionálnej stratégie voči Sýrii, Iraku a hrozbe, ktorú IS predstavuje.

Stratégiu, ktorá obsahuje odmietnutie spolupráce s Asadom v boji proti IS, v pondelok únia zverejnila zhodou okolností len krátko po tom, čo americký minister zahraničia John Kerry vyhlásil, že Asadov režim bude potrebné prizvať k rokovaniam o politickom odovzdaní moci.

Únia jednoznačne odsúdila Islamský štát aj ďalšie teroristické skupiny. Za „barbarské“ označila ich útoky na obyvateľov Sýrie aj Iraku, na kresťanské aj iné menšiny aj porušovanie ľudských práv.

Únia tiež odsúdila ničenie svetového kultúrneho dedičstva v Iraku islamistami.

Islamský štát je podľa európskej stratégie jasným nebezpečenstvom pre partnerov v oblasti, ale aj pre Európu ako takú. Materiál pripomína, že IS je zodpovedný za teroristické útoky v EÚ i proti jej občanom v zahraničí.

Únia preto podporuje medzinárodnú koalíciu, ktorá proti IS bojuje, ale zároveň zdôrazňuje, že samotné vojenské úsilie nestačí. Pripomína význam stabilizácie oblasti aj potrebu boja so šírením ideológie IS, s príchodmi bojovníkov zo zahraničia alebo odhaľovaním finančných sietí a zdrojov teroristov a nelegálneho predaja zbraní. EÚ sa pritom chce sústrediť na tie oblasti, kde bude mať jej úsilie pre štáty koalície proti IS najväčšiu pridanú hodnotu.

Významnú úlohu hrá humanitárna aj dlhodobá pomoc v oblasti. EÚ tiež oceňuje úlohu krajín, ktoré nesú hlavnú ťarchu vlny utečencov. Únia však zároveň varovala, že prístup k humanitárnej pomoci pre tých, ktorí ju skutočne potrebujú, je stále ťažší.

Únia zdôraznila význam umiernenej sýrskej opozície, ktorá je kľúčovým prvkom ako v budúcom politickom urovnaní krajiny, tak v boji s IS. Víta preto jej posledné snahy o zjednotenie.

Vyjadrila tiež plnú podporu územnej celistvosti Iraku a jeho vláde. Vyriešenie politickej a bezpečnostnej krízy v Iraku je podľa únie predpokladom k porážke IS a dosiahnutie dlhodobej stability.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Sýria #utečenci #john kerry #Bašár al-Asad #islamistickí extrémisti #Islamský štát