V Belehrade proti úsporám protestovali tisíce učiteľov

V Belehrade v utorok protestovalo niekoľko tisíc učiteľov proti úspornej politike srbskej vlády. Tá bola vlani nútená znížiť plat zamestnancom verejnej sféry, čím sa už aj tak zle platení učitelia dostali do ešte horšej situácie, napísala agentúra APA.

17.03.2015 22:22
debata (2)

Učitelia, ktorí prišli protestovať pred budovu ministerstva školstva, požadovali, aby zástupcovia odborov mohli ísť konať dovnútra. K demonštrantom síce prišiel šéf rezortu Srdjan Verbić, jeden z protestujúcich ho však polial vodou, a tak sa vrátil do budovy.

APA uviedla, že pedagógovia z asi 450 škôl v Srbsku od polovice novembra štrajkujú, vyučovacie hodiny skrátili zo 45 na 30 minút. Priemerný mesačný príjem učiteľa je okolo 36-tisíc srbských dinárov (asi 250 eur).

Podľa premiéra Aleksandar Vučica sú požiadavky učiteľov oprávnené, nemôže ale porušiť dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

K úsporným opatreniam vo verejnom sektore sa vláda v Belehrade zaviazala, aby od MMF získala trojročný preventívny úver v hodnote 1,2 miliardy eur. MMF ho schválil koncom februára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Srbsko #Belehrad #Medzinárodný menový fond (MMF) #platy učiteľov