Sýrska armáda vraj zostrelila americké bezpilotné lietadlo

Sýrska protivzdušná obrana údajne zostrelila americké bezpilotné lietadlo, ktoré bolo na prieskumnej misii v oblasti pobrežnej provincie Latakíja. Informovala o tom štátna tlačová agentúra SANA.

17.03.2015 22:52
debata (9)

„Sýrska protivzdušná obrana zostrelila nepriateľské americké prieskumné lietadlo v severnej Latakíji,“ oznámila agentúra bez uvedenia akýchkoľvek podrobností.

Spojené štáty sú súčasťou koalície, ktorá v Sýrii podniká letecké údery proti ozbrojencom z hnutia Islamský štát. Prieskumné lety nad Sýriou USA začali vlani v auguste práve kvôli islamským radikálom.

Sýrsky konflikt, ktorý trvá od jari 2011, má na konte viac ako 220-tisíc mŕtvych a milióny utečencov. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí sa už viac ako štyri roky usilujú o zvrhnutie prezidenta Bašara Asada.

Neprehľadnú situáciu v krajine využili ozbrojenci z hnutia Islamský štát a obsadili časť územia, najmä na severe Sýrie. Ich ofenzívu sa snažia zastaviť sýrski vojaci, kurdské jednotky, ale práve aj spojenci na čele s USA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #sýrska kríza #bezpilotné lietadlá