Na Kryme spievajú pieseň senátorky, oslavujú pripojenie k Rusku

V Rusku sa v stredu konajú hlavné oslavy prvého výročia anexie Krymu, ktoré pripadajú na deň, keď prezident Vladimir Putin podpísal zmluvu o začlenení polostrova do Ruskej federácie.

18.03.2015 11:21
Krym, Sevastopol Foto: ,
Slávnostný ceremoniál výročia anexie Krymu v Sevastopole.
debata (71)

Na Kryme je štátny sviatok, manifestácie a oslavné pochody sa už konali alebo sa očakávajú prakticky vo všetkých veľkých ruských mestách. Tie hlavné sa uskutočnia popoludní v Moskve, kde sa čaká aj účasť hlavy štátu.

Putin udalosti okolo krymského záboru v nedávnom televíznom rozhovore pomerne otvorene opísal a priznal aj niekoľko faktov, ktoré donedávna verejne popieral. Referendu, v ktorom obyvatelia polostrova údajne rozhodli o spojení s Ruskom, podľa prezidenta predchádzala invazívna operácia ruskej námornej pechoty a vojenskej rozviedky. Moskva vraj bola pripravená počas operácie mobilizovať aj svoje jadrové prostriedky.

Oslavy, do ktorých sa podľa kritických článkov opozičnej tlače povinne zapojila školská mládež, má už za sebou ruský Ďaleký východ. Manifestovalo sa aj v Novosibirsku, na Urale a v Povolží.

Starostlivo sa na stredu pripravili poslanci dolnej komory ruského parlamentu, ktorí svoju schôdzu popoludní predčasne ukončia, aby sa mohli zapojiť do hlavnej moskovskej manifestácie. Postojačky si v stredu ráno vypočuli oslavnú pieseň Krym sa vrátil domov z dielne krymskej senátorky Oľgy Kovitidiovej. Pieseň v podaní mužského zboru ruskej Čiernomorskej flotily obsahuje refrén s týmto znením:

Krym vrátil sa domov. Teraz už naveky
pod ruskou hviezdou porastú naše deti.
Hrdinstvo dedov a otcov sme zničiť nenechali,
za veľkú Rus ako jeden muž sme bojovali.

Kovitidiová podľa agentúry TASS dúfa, že sa časom stane oficiálnou hymnou minuloročnej „krymskej jari“. Ohlasy sú vraj priaznivé. „Som presvedčená, že pieseň sa na Kryme chytí, aj keď žiadne hudobné vzdelanie nemám,“ povedala senátorka novinárom.

Oslavy prvého výročia podpísania Krymskej...
Oslavy prvého výročia podpísania Krymskej...
+9Oslavy prvého výročia podpísania Krymskej...

Na popoludňajšie oslavy je pripravený Vasiljevský svah medzi Červeným námestím a nábrežím rieky Moskva. Podľa organizátorov sa na oslave spojenej s koncertom vlasteneckých piesní očakáva účasť 50 000 ľudí.

Hlavná scéna bude podľa moskovského rozhlasu obrátená priamo proti miestu, kde bol vo februári na moste zastrelený opozičný politik Boris Nemcov. Radnica sľúbila, že miesto bude ohradené zábranami a strážené policajným kordónom.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym #anexia Krymu