Obamove slová o povinnej volebnej účasti vyvolali búrlivé reakcie

Búrlivé diskusie vyvolalo v Spojených štátoch vyhlásenie prezidenta Baracka Obamu, že je možno načase zaviesť povinnú účasť vo voľbách. Kritici obvinili prezidenta z totalitných praktík, obhajcovia zase upozornili na fakt, že podobná prax funguje aj vo vyspelých demokratických krajinách, napríklad v Austrálii. Vlastné vysvetlenie následne zverejnil Biely dom, podľa ktorého Obama len všeobecne hovoril o dostupných možnostiach.

20.03.2015 15:03
Barack Obama, Japonsko Foto: ,
Prezident USA Barack Obama
debata (21)

„Niektoré krajiny majú povinnú volebnú účasť,“ povedal Obama v Clevelande, kde v stredu hovoril o význame strednej triedy. Reagoval tak na otázku, ako by bolo možné čeliť vplyvu peňazí v politike. Podľa prezidenta by skutočnú zmenu prinieslo to, keby volil každý. „To by prevážilo vplyv peňazí viac než čokoľvek iné,“ dodal s tým, že je to prvýkrát, čo túto myšlienku vyslovil na verejnosti.

Voľby v USA tradične sprevádza mohutná finančná kampaň, čo vyvoláva pochybnosti o tom, do akej miery peniaze tých najbohatších ovplyvňujú politiku. „Ľudia, ktorí často nechodia voliť, sú mladí, majú nízky príjem, sú viac zaujatí voči prisťahovalcom a menšinám,“ povedal Obama. „To je dôvod, prečo sa ich niektorí snažia držať od hlasovacích urien,“ dodal.

Právo nevoliť je vyjadrením slobodnej vôle

Kritici demokratického prezidenta teraz tvrdia, že Obamov nápad je po povinnom zdravotnom poistení ďalším krokom k uťahovaniu skrutiek slobodnej spoločnosti. Mnohí argumentujú tým, že povinná volebná účasť by odporovala prvému dodatku ústavy, ktorý zaručuje slobodu prejavu. Právo nevoliť je podľa nich len vyjadrením slobodnej vôle.

Ďalší zase upozorňujú, že povinná volebná účasť by hlboko ovplyvnila terajšie výsady, ktorými sa Američania tešia. Ako príklad uvádzajú zavedenie občianskych preukazov či iných identifikačných dokladov, ktoré by slúžili na kontrolu účasti. Američania svoju totožnosť preukazujú napríklad rodnými listami, pasmi, vodičskými oprávneniami či číslom sociálneho poistenia, občianske preukazy však nemajú.

Naopak priaznivci povinného hlasovania tvrdia, že ľudia, ktorí sa nezúčastňovali volieb len ukazujú nezáujem o Ameriku a že presadenie Obamovho návrhu by úplne zmenilo volebné výsledky. Voľby v USA totiž dlhodobo sprevádza nízka účasť. Napríklad minuloročných kongresových volieb sa zúčastnilo iba 36 percent oprávnených voličov.

Množstvo komentátorov po Obamovom prejave poznamenalo, že nie je jasné, čo tým prezident sledoval a či sa povinnú volebnú účasť bude snažiť presadiť. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v piatok prehlásil, že Obama nehovoril o žiadnom konkrétnom politickom vývoji, ale o škále dostupných možností.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #volebná účasť