Britský moslim dostal 22 rokov za prípravu sťatia vojaka

Devätnásťročného Brita, ktorý sa po prestúpení na islam rýchlo radikalizoval, v piatok odsúdili na 22 rokov väzenia za to, že pripravoval sťatie hlavy istému britskému vojakovi.

20.03.2015 15:21 , aktualizované: 16:38
Brusthom Ziamani, britský islamista, Foto: ,
Brusthom Ziamani
debata (2)

Londýnsky súd podľa agentúry AP dospel k záveru, že mladík by útok uskutočnil, keby ho polícia nezatkla. Konal po vzore dvoch islamistov, ktorí zavraždili vojaka Leeho Rigbyho na londýnskej ulici v roku 2013.

V čase zatknutia vlani v auguste mladík preskúmaval okolie vojenskej školy vo východnom Londýne. Vo svojom batohu mal kladivo, nôž s čepeľou dlhou 30 centimetrov a islamskú vlajku.

Jeho priateľka vypovedala, že jej povedal, že chce zabiť najmenej jedného vojaka.

Brusthom Ziamani, ktorý sa narodil v Londýne, začiatkom roka 2014 prestúpil na islam. Začal sa stýkať s islamskými radikálmi a na Facebooku uviedol, že si želá zomrieť v mene Alaha. „Zákon šaría je na ceste do našich ulíc. Použijúc ho, je to súčasť našej viery,“ uviedol vlani mladík.

Na súde však Ziamani tvrdil, že sa v skutočnosti na žiadne násilie nechystal. Všetko vraj hovoril len preto, aby zapôsobil na svoje dievča a aby urobil radosť svojim známym islamistom. „Chcel som sa prispôsobiť týmto ľuďom, pretože mi poskytovali bývanie a nemali radi umiernený islam,“ povedal obžalovaný.

Jeho obhajca Naeem Mian počas procesu vyhlásil, že mladík by nemal byť prísne odsúdený len za to, že vyjadroval „bezpochyby odpudivé postoje“, keď však nič nespáchal.

Predstaviteľ britskej protiteroristickej brigády Richard Walton na súde naopak zdôraznil, že Ziamani predstavuje hrozbu pre krajinu. „Je to chlapec, ktorý sa necháva ovplyvňovať a ktorý sa radikalizoval. Rýchlo si osvojil extrémistické a násilnícke myslenie,“ uviedol Walton.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Veľká Británia #islamisti #útok nožom