Pri útokoch islamistov zahynulo v Sýrii vyše 90 ľudí

Pri útokoch radikálov z Islamského štátu (IS) v Sýrii zomrelo za posledných 24 hodín vyše 70 vládnych vojakov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na opozičnú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR).

20.03.2015 20:47
debata (2)

Viac ako dve desiatky civilistov podľa tejto organizácie zahynuli pri piatkovom bombovom atentáte v kurdskej lokalite v provincii Hasaka na severovýchode Sý­rie.

Radikáli útočili na príslušníkov armády prezidenta Bašára Asada v centrálnych provinciách Hamá a Homs. Nie je jasné, či pritom zahynuli aj nejakí členovia IS.

Krvavý incident sa odohral počas kurdského zhromaždenia v Hasaká, kde samovražedný útočník odpálil výbušninu v dave oslavujúcom kurdský Nový rok. Zomrelo vyše 20 ľudí, desiatky ďalších boli zranené.

Sýrsky konflikt, ktorý trvá od jari 2011, má na konte viac ako 200-tisíc mŕtvych a milióny utečencov. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí sa už takmer štyri roky usilujú o zvrhnutie Asada.

Ozbrojenci z IS využili neprehľadnú situáciu v krajine a obsadili časť územia, najmä na severe Sýrie. Radikáli útočia na sýrsku armádu, ktorá sa snaží zastaviť ich postup.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #islamskí radikáli