Šéfka diplomacie EÚ chce normalizovať vzťahy s Havanou

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová odcestovala v pondelok na dvojdňová návštevu Kuby, s ktorou Brusel už 11 mesiacov rokuje o vzájomnej normalizácii vzťahov.

23.03.2015 14:22
debata (5)

V Havane sa stretne s kubánskym ministrov zahraničia Brunom Rodríguezom, s havanským arcibiskupom Jaimom Ortegom a zástupcami občianskych organizácií. Ako podotýka agentúra AFP, schôdzka s prezidentom Raúlom Castrom v agende návštevy chýba. Mogheriniová pred cestou poznamenala, že EÚ chce dať vzájomným vzťahom s Kubou nový impulz.

V uplynulých mesiacoch sa rokovania medzi oboma stranami zintenzívnili a začiatkom marca bola predmetom rokovaní citlivá oblasť ľudských práv a politickej spolupráce. Havana v tejto súvislosti EÚ vyzvala, aby dodržiaval princíp nezasahovania do kubánskych vnútorných záležitostí. Najspornejšia je práve otázka dodržiavania ľudských práv, kde sa medzi oboma stranami objavili viaceré nezrovnalosti.

Európska únia prerušila vzťahy s Kubou v roku 2003 po uväznení 75 disidentov, ktorí sú však dnes už na slobode. Dialóg medzi Havanou a Bruselom obnovili o päť rokov neskôr a výsledkom bol aj podpis niekoľkých dohôd medzi komunistickou krajinou a členmi únie.

Proces normalizácie vzťahov odštartovali pred necelým rokom. Obnovovanie vzájomných vzťahov sa v decembri začalo aj medzi Kubou a USA. Washington už uvoľnil niektoré cestovné a obchodné obmedzenia voči Kube a obnovil vzájomné priame telefonické spojenie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Kuba #Federica Mogheriniová #medzinárodné vzťahy