Triumf Le Penovej vzal Sarkozy

Odrazový mostík pre supervolebný rok 2017 líderku francúzskej krajnej pravice vymrštil vysoko, ale nie najvyššie, ako dúfala. V nedeľnom prvom kole regionálnych volieb, ktoré sa považujú za vážny test pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, skončil Národný front Marine Le Penovej za pravicovým Zväzom za ľudové hnutie exprezidenta Nicolasa Sarkozyho. Socialisti úradujúcej hlavy štátu Françoisa Hollanda sa zaradili až na tretie miesto.

24.03.2015 08:09
Le Penová Foto: ,
Národný front Marine Le Penovej nezopakoval víťazstvo z eurovolieb.
debata (1)

Všetky prieskumy predpovedali nacionalistom výrazný triumf a socialistom krutú porážku. Úspech ultrapravice však napokon nebol až taký výrazný a prepad vládnucej ľavice až taký zdrvujúci, ako sa očakávalo.

„Objektívne sa môže každý radovať,“ tvrdí analytik Jean-Daniel Lévy z ústavu Harris Interactive. „Zväz za ľudové hnutie preto, že jasne skončil na prvom mieste pred Národným frontom. Národný front preto, že získal viac hlasov oproti predchádzajúcim voľbám. Socialistická strana zase preto, že dokázala lepšie zmobilizovať ľavicu a prekročila psychologickú hranicu dvadsiatich percent,“ konštatoval.

Protiimigračný a protieurópsky Národný front získal 25 percent hlasov, o päť percent menej ako predpovedali jeho preferencie. Koalíciu tradičnej pravice, ktorá v prieskumoch za nacionalistami tesne zaostávala, podporilo takmer 33 percent voličov. Socialisti so spojencami získali bezmála 22 percent hlasov.

Národný front, ktorý vlani vyhral eurovoľby, dúfal, že si upevní pozíciu najsilnejšej politickej formácie v krajine. Le Penová však o sklamaní odmieta hovoriť. „Výsledky boli lepšie než v európskych voľbách,“ vyzdvihla skutočnosť, že jej strana získala o niekoľko desatín percent viac hlasov ako vlani. „Masívna podpora ukazuje, že Francúzi chcú získať späť svoju slobodu a že veľa našich krajanov pochopilo, že je možné robiť aj inú politiku,“ vyhlásila politička, ktorá má podľa analytikov všetky predpoklady postúpiť o dva roky do finále boja o Elyzejský palác.

Najväčší dôvod na oslavy má však Sarkozy. Exprezident, ktorý po tom, čo v roku 2012 v súboji s Hollandom neobhájil post hlavy štátu, sa stiahol z veľkej politiky a na čelo Zväzu za ľudové hnutie sa vrátil iba pred štyrmi mesiacmi, tvrdí, že „zmenu už nič nezastaví“. Hlasy pritom chce loviť aj na krajnej pravici. "Chcem povedať všetkým voličom Národného frontu, že sme pochopili ich frustráciu. Ale táto strana nevyrieši problémy Francúzska.

Naopak, situáciu v krajine ešte zhorší," vyhlásil. Sarkozy síce potvrdil, že nebude uzatvárať nijaké miestne ani celoštátne dohody s Le Penovej stranou, na rozdiel od socialistov však voličom neodporučil, aby v obvodoch, kde ich vyvolený kandidát nepostúpil, v druhom kole hlasovali za protivníka ultrapravice: „Voličov nebudeme vyzývať, aby hlasovali za Národný front, s ktorým nemáme nič spoločné, ani za kandidátov ľavice, proti politike ktorej vystupujeme.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sarkozy #Le Penová