Zomrel architekt blahobytu

Býval to ostrov, na ktorom sa ľahko prenášala malária. Zmenil sa na miesto, kam nadšene začali prichádzali investori. Kedysi zaostalý Singapur sa stal ázijským ekonomickým tigrom. Vďačí za to politikovi, ktorý ako predseda vlády riadil štát viac ako tri desaťročia. Bol ním Lee Kun Yew. Architekt blahobytu, ako ho prezývali, zomrel včera vo veku 91 rokov.

24.03.2015 09:00
Lee Kuan Yew Foto: ,
Lee Kuan Yew mal 91 rokov. Jeho archívna snímka pochádza z januára 1968, keď mal za sebou prvé desaťročie zo svojho dlhého vládnutia. Premiérom bol až 31 rokov.
debata (2)

S jeho menom sú spojené moderné dejiny krajiny. V roku 1959 stál pri vzniku Singapuru ako nezávislého štátu. V kresle premiéra bol pri moci až do roku 1990. Oddaný politike sa z nej stiahol, až keď mal 87 rokov. O jeho popularite svedčí to, že vláda vyhlásila po jeho smrti sedem dní trvajúci štátny smútok.

Lee Kun Yew dokázal zmeniť Singapur na popredné svetové finančné centrum, kde si obyvatelia užívajú vysokú životnú úroveň. „Vytvoril to, čo sa zvykne opisovať ako hospodársky zázrak v tejto krajine. Bola to zmes súkromného a štátneho kapitalizmu,“ poznamenala stanica BBC. V období 1960 až 1980 sa pod jeho vedením podarilo zvýšiť hrubý domáci produkt až pätnásťnásobne.

Býval doslova posadnutý svojimi predsavzatiami. Hovorieval, že práca bola prvoradá. Vlastne sa jej celý obetoval. „Čo som nakoniec dosiahol? Úspešný Singapur. A čoho som sa vzdal? Môjho života,“ zdôraznil v jednom dávnejšom rozhovore o svojej pracovnej zanietenosti.

Lee Kun Yew vravel, že si vzal príklad z Izraela, ktorý obklopený nepriateľskými štátmi musel hľadať spôsoby, ako čo najviac napredovať a garantovať vlastný rozvoj. „Potrebovali sme preskočiť zvyšok nášho regiónu a prilákať nadnárodné spoločnosti,“ pripomenul.

Okolie nemocnice, v ktorej zomrel hlavný... Foto: SITA/AP, Joseph Nair
Singapore Lee Kuan Yew Reaction Okolie nemocnice, v ktorej zomrel hlavný strojca blahobytu na Singapure, zaplavili kvety a smútočné odkazy.

Napriek tomu, že priviedol Singapur k ekonomickému zázraku, čelil kritike, že používa nedemokratické metódy. Lee Kun Yew bol síce presvedčený antikomunista, ale oponenti mu vyčítali, že v skutočnosti narába s časťou komunistických metód. Sloboda prejavu počas jeho vládnutia mávala chvíľami ďaleko od demokratických štandardov. Lee Kun Yew objasňoval svoj postup verejným záujmom dosahovať hospodárske ústupky.

Na sklonku politickej kariéry sa priznal, že sa správal tvrdohlavo, pričom si za tým stojí. Hovoril, že ak si niečo zaumienil, a vlastná idea ho presvedčila, že to treba určite urobiť, tak neexistovala sila, ktorá by ho dokázala zastaviť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #singapur #blahobyt