Kanada plánuje nálety na islamistov v Sýrii

Kanada plánuje, že rozšíri svoju vojenskú misiu namierenú proti radikálom zo skupiny Islamský štát (IS) a začne letecké útoky na ich ciele v Sýrii. Doteraz sa kanadské lietadlá podieľajú len na bombardovaní cieľov Islamského štátu v Iraku. Kanada by sa tak mala stať len druhou krajinou NATO po Spojených štátoch, ktorá sa do bombardovania islamistov v Sýrii zapojí.

24.03.2015 11:07
debata (2)

Podľa agentúry AP by rozšírenie misie mal v utorok oznámiť kanadský premiér Stephen Harper v parlamente. O chystanom rozšírení operácií kanadskej armády informoval vysoký kanadský vládny činiteľ pod podmienkou anonymity. Kanada tiež predĺži svoju misiu proti Islamskému štátu o rok, do apríla 2016.

Harper by mal oficiálny plán zverejniť v utorok v 10:00 miestneho času (15:00 SEČ). Hoci misia nevyžaduje súhlas parlamentu, vláda ho predloží poslancom na hlasovanie, aby ukázala, že o záležitosti panuje zhoda. Podľa agentúry Reuters je vopred isté, že ho zákonodarný zbor odsúhlasí. Harperovi konzervatívci majú totiž v Poslaneckej snemovni väčšinu.

V severnom Iraku v súčasnosti pôsobí asi 70 vojakov kanadských špeciálnych síl, ktorí tu cvičia kurdských bojovníkov, pešmergov a pomáhajú tiež pri navádzaní koaličných lietadiel na islamistické ciele. Krajina navyše poskytuje šesť bojových lietadiel, ktoré sa zúčastňujú náletov vedených americkou armádou proti Islamskému štátu v Iraku.

Harper, ktorého Konzervatívnu stranu čakajú v októbri voľby, zaujal nekompromisný postoj voči Islamskému štátu. Podľa neho islamisti predstavujú pre Kanadu zásadnú hrozbu. Rozšírenie misie do Sýrie je politicky kontroverzné, pretože podľa kritikov také bombardovanie vyžaduje súhlas sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ľavicová Nová demokratická strana, ktorá je hlavnou opozičnou stranou v Kanade, už dala najavo, že bude hlasovať proti návrhu. Centristická Liberálna strana, ktorá má podľa prieskumov verejnej mienky šancu na víťazstvo v októbrových voľbách, ešte svoje stanovisko, nezverejnila.

Harper obe tieto strany kritizuje, že sú v boji proti terorizmu príliš slabé. Pondelkový prieskum verejnej mienky pre televíziu Global Television ukázal, že 66 percent Kanaďanov predĺženie misie proti Islamskému štátu o ďalší rok schvaľuje.

V Sýrii zatiaľ letecké nálety nevykonáva žiadna krajina NATO okrem USA. Ciele Islamského štátu tu bombardujú aj Bahrajn, Saudská Arábia, Jordánsko a Spojené arabské emiráty, napísala agentúra AP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Sýria #Kanada #Islamský štát #nálety