Nemecká tlač: Medzi Merkelovou a Tsiprasom sú stále veľké rozpory

Hoci nemecká kancelárka Angela Merkelová a grécky premiér Alexis Tsipras vystupovali na pondelňajšej spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne zmierlivo, je zrejmé, že medzi nimi pretrvávajú veľké rozpory. Zhodujú sa v tom nemeckí komentátori pri hodnotení Tsiprasovej prvej oficiálnej návštevy Berlína. Podľa nich budú vzťahy Nemecka s Gréckom napäté, kým sa nepodarí prekonať grécku hospodársku krízu.

24.03.2015 11:40
Alexis Tsipras, Angela Merkelová, Nemecko,... Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijala gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.
debata (2)

O tom, že medzi oboma štátmi panuje napätie, podľa komentátorov svedčí už skutočnosť, že Tsipras prvýkrát prišiel na návštevu Nemecka, ktoré je najväčším gréckym veriteľom, až dva mesiace po uvedení do úradu. Podľa denníka Die Welt sa Tsipras doteraz ceste do Berlína demonštratívne vyhýbal.

Denník Süddeutsche Zeitung si všíma tiež prehrešok proti protokolu zo strany gréckeho premiéra: „Pred príchodom ku kancelárke nechal Tsipras zastaviť kolónu, vystúpil, došiel asi 50 metrov k niekoľkým ľavicovým demonštrantom, stisol niekoľkým z nich ruky a niekoľko stoviek sympatizantov s vďakou zvolalo: ‚Nech žije medzinárodná solidarita!‘ Až potom sa Tsipras nechal prijať od Merkelovej s vojenskými poctami. “

Podľa Die Welt sa na tlačovej konferencii obaja politici snažili dať najavo uvoľnenie napätých nemecko-gréckych vzťahov. „Merkelová sa však medzi riadkami vyjadrila viac než jasne,“ uviedol denník. Podľa neho poukázala na zásadné rozpory medzi oboma štátmi svojím trvaním na zachovaní gréckej úspornej politiky a medzinárodného dohľadu nad reformami, hoci Tsipras hovoril o záchranných programoch pre Grécko ako o neúspešných.

Podľa serveru Spiegel Online sa kancelárka snažila vyhnúť priamej konfrontácii s Gréckom. „Spor sa však musí konečne začať riešiť otvorene, len tak je možné ho prekonať,“ uviedol server. „Zdržanlivosť Merkelovej je dobre známa. V európskej kríze však predstavuje čoraz väčší problém,“ napísal server.

Süddeutsche Zeitung sa domnieva, že hospodárske problémy Atén budú zaťažovať vzťahy s Berlínom aj do budúcna. „Grécke problémy sú už päť rokov jadrom európskej krízy. Jej koniec je v nedohľadne. A nemecko-grécke vzťahy tým trpia,“ napísal denník.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #tlač #Angela Merkelová #Alexis Tsipras