Poliaci v Bialystoku privítali americký konvoj zubrovkou a koláčom

Americký vojenský konvoj, ktorý sa presúva z Estónska na domovskú základňu v Nemecku, sa teraz pohybuje po Poľsku.

24.03.2015 16:26
Poľsko, americký konvoj Foto: ,
Ľudia mávajú vojakom amerického konvoja v poľskom Bialystoku.
debata (431)

Hranice prekročil v pondelok a na noc sa zastavil v Bialystoku na severovýchode krajiny. Ráno vojakov vrelo privítalo viac ako tisíc obyvateľov tohto mesta. Američania im ukazovali svoju techniku, najmä 18-tunové transportéry Stryker, napísala agentúra AFP. Potom konvoj zamieril ďalej na juh smerom k Českej republike, kam má doraziť v nedeľu 29. marca.

„Nech chlapci spoznajú našu pohostinnosť,“ povedal podľa portálu wyborcza.pl starší muž. „Kúpil som im šály s nápisom Poľsko, ale potom som si povedal, že keď je taká zima, príde vhod aj pálenka,“ rozprával, prečo vojakom na hlavné námestie v Bialystoku priniesol aj zubrovku, ktorá pochádza z tohto regiónu.

Istá staršia pani zase posádke transportéra Stryker darovala domáce koláče a dievčatá pracujúce v neďalekej pizzerii vojakom podávali krabice s pizzou. „Jedlo možná poľské nie je, ale zvyk (obdarovať hosťa) rozhodne áno,“ povedala jedna z dievčat. „No a ako poďakovanie som dostala pusu na tvár,“ dodala.

„Cítime sa ako filmové hviezdy,“ smiali sa vojaci, s ktorými sa mnoho ľudí fotilo. „Také srdečné privítanie sme nečakali,“ citovala televízia TVN24 jedného z Američanov.

Konvoj takmer 120 vozidiel pri ceste z Pobaltia do nemeckého Vilsecku prejde šiestimi krajinami strednej a východnej Európy. Celkovo prejde 1800 kilometrov. V Poľsku kolónu armádnych vozidiel sprevádzajú aj vrtuľníky poľskej armády. Operácia nazvaná Dragoon Ride je podľa aliančného velenia „viditeľnou demonštráciou amerického záväzku voči spojencom v NATO“.

„Je dôležité, aby Poliaci videli aliančných vojakov, ktorí sa zúčastňujú cvičenia, aby ich videli vo svojej krajine a pocítili, že nie sú sami,“ uviedol bezpečnostný poradca poľského prezidenta generál Stanislaw Koziej.

Podľa generála Boguslawa Packa, ktorý je poradcom poľského ministra obrany, je konvoj znamením „tým na východe“, že NATO je naďalej silné a jednotné.

Poľsko v súvislosti s konfliktom na Ukrajine posilňuje spoluprácu s NATO aj so Spojenými štátmi. Viac ako 550 záložníkov v pondelok dostalo povolanie na cvičenie do juhopoľského mesta Tarnowskie Góry. Tento rok podľa ministra obrany Tomasza Siemoniaka čaká cvičenie celkom 12 000 rezervistov.

Cieľom konvoja je americká armádna základňa pri bavorskom Vilsecku, ktorý leží asi 65 kilometrov od českých hraníc.

Prejazd amerických vojakov sa v Česku stal terčom kritiky najmä ľavicových hnutí a rôznych aktivistov. Komunisti a niektoré iniciatívy pripravujú petičné akcie, k demonštráciám sa zvolávajú ľudia na sociálnych sieťach.

431 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #konvoj