Konvoj USA väčšinu Čechov netrápi

Bude to spontánne vítaná spanilá jazda ako v Pobaltí a Poľsku? Alebo americký konvoj, ktorý postupuje na juh, narazí po prekročení českých hraníc na ohlásené protesty či blokády?

25.03.2015 08:39
vojenský konvoj, Poľsko Foto: ,
Poliaci v Bialystoku mávajú konvoju amerických obrnených vozidiel Stryker, ktorý v nedeľu dorazí do Česka.
debata (204)

Česko sa pripravuje na test hostiteľa pre spojenecké jednotky. A hoci štvordňový presun 520 amerických vojakov na 120 vozidlách, ktorý sa začne v nedeľu, vyvoláva v krajine silné emócie, vláda a tentoraz i Hrad sa ich snažia upokojovať.

„Konvoj americkej armády nie je nič, čo by malo vyvolávať hysterické reakcie," vyhlásil v utorok prezident Miloš Zeman. „Len vlani republikou prešlo jedenásť podobných vojenských konvojov a nikto si to ani nevšimol,“ cituje ho portál Lidovky. Zeman si neodpustil rypnúť do médií, ktoré podľa neho okolo presunu amerických vojakov vyvolávajú zbytočný rozruch. „Jedine vďaka Českej televízii, ktorá ten konvoj takmer interpretuje ako Preteky mieru, neustále počujeme v hlavných správach, kadiaľ bude prechádzať,“ dodal.

Dragúnska jazda, ako sa presun amerických vojakov z cvičenia v Estónsku, Litve a Poľsku na ich základňu v Bavorsku nazýva, je v Česku terčom kritiky krajne ľavicových hnutí, pacifistov a proruských aktivistov. Prvý hromadný protest je avizovaný už na zajtra vo Vyškove, kde v nedeľu americkí vojaci prvý raz v Česku prenocujú. Najviac účastníkov organizátori očakávajú v sobotu v Prahe na Václavskom námestí. Niektorí aktivisti na sociálnych sieťach organizujú aj blokády „okupačnej armády“.

Proti radikálnym odporcom USA sa ozval aj prezident Zeman, ktorý si inak poznámkami k ukrajinskému konfliktu i prisľúbenou účasťou na Západom bojkotovanej moskovskej vojenskej prehliadke 9. mája vyslúžil povesť proruského politika. „Nesúhlasím s tým, aby sa americké vojská označovali ako okupačné z toho prostého dôvodu, že v minulom storočí sme okupáciu už dvakrát zažili a vieme, ako vyzerá,“ citujú ho Lidovky. „Kým v posledných mesiacoch bojujem proti antiruským bláznom, tak k tomu teraz pribudol boj proti antiamerickým bláznom,“ dodal.

Presun amerického konvoja Českom odsudzujú najmä komunisti, podľa ktorých nejde o prejazd, ale o pobyt, a preto ho mala schvaľovať nie vláda, ale parlament. Podľa ústavy o prejazde cudzích vojsk rozhoduje vláda. Zákon o pobyte ozbrojených síl iných štátov na území ČR hovorí, že za pobyt sa nepovažuje prejazd ozbrojených síl, „ktorý spravidla neprekročí 48 hodín“. Minister obrany Martin Stropnický tvrdí, že práve vďaka slovíčku „spravidla“ je všetko v súlade so zákonmi. „Nepreceňoval by som množstvo kritických hlasov. Sú hlučné, po mediálnej stránke vďačné, ale pokiaľ viem, v jednom veľkom denníku spravili prieskum a podľa neho s tým nemá zhruba 80 percent občanov problém,“ povedal minister pre ČT24.

Americká stanica CNN Dragúnsku jazdu označila za neobvyklý presun, pretože ťažká vojenská technika, ako sú osemnásťtonové obrnené transportéry Stryker, sa normálne preváža po železnici. Pentagon sa netají tým, že konvoju určil aj propagandistickú úlohu. Krajinám strednej a východnej Európy má signalizovať, že pred ohrozením zvonka nezostanú osamotení. „Posadiť ich do vlakov, ktoré sa pohybujú v noci, keď ich nik neuvidí? A prečo radšej nespraviť pravý opak?“ cituje amerického generálporučíka Bena Hodgesa portál iDnes. „Keď budú prechádzať všetkými tými mestami, miestni obyvatelia budú môcť uvidieť Strykery, hovoriť s americkými vojakmi,“ dodal s tým, že vojaci budú aj v Česku vždy pol dňa cestovať a potom sa zastavia pri najbližšej dedine či meste, kde budú mať čas na debaty s miestnym obyvateľstvom.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vojenský konvoj