V Líbyi oslobodili dvoch rukojemníkov, Čech je stále v zajatí

Zo zajatia v Líbyi sa dostali dvaja občania Bangladéša. Uniesli ich 6. marca, kedy ozbrojenci zobrali deviatich zamestnancov ropného poľa Ghaní do zajatia. Jedným z unesených je český občan.

25.03.2015 10:44
debata (3)

O prepustení dvoch rukojemníkov informovao bangladéšske ministerstvo zahraničných vecí. Obaja muži sú na slobode od utorka večera a noc strávili v nemocnici v líbyjskom pobrežnom meste Syrta.

Medzi rukojemníkmi sú štyria Filipínci, jeden muž z Ghany, Rakúšan a Čech. Rakúsko tvrdí, že sa k únosu ešte žiadna skupina neprihlásila a neexistuje ani požiadavka o výkupné. Manila však únos pripisuje Islamskému štátu a k tomuto názoru sa prikláňa aj Praha. Cudzinci pracovali pre rakúsku spoločnosť VAOS, ktorá sa zaoberá zaisťovaním zázemia ropnému sektoru v Líbyi.

V Líbyi vládne chaos od revolučného roku 2011. Po zvrhnutí Muammara Kaddáfího sa nepodarilo vybudovať funkčné štátne inštitúcie a krajinu majú v rukách súperiace milície, dva kabinety a dva parlamenty. Pre cudzincov je situácia mimoriadne nebezpečná, takže väčšina štátov zatvorila svoje veľvyslanectvá a evakuovala jej personál. V posledných týždňoch sa islamskí radikáli zamerali na ropné pole, odkiaľ na odporúčanie líbyjskej vlády väčšina spoločností svojich zamestnancov evakuovala.

V Maroku sa konajú pod záštitou OSN diplomatické rokovania, ktorých cieľom je vytvoriť líbyjskú vládu národnej jednoty a dohodnúť sa na trvalom prímerí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #islamisti #rukojemníci #ropné pole