Tunisko už zatklo 23 podozrivých z útoku na múzeum, štyroch hľadá

Od nedávneho krvavého útoku na múzeum v Tunise zatkli miestne bezpečnostné zložky 23 podozrivých a po ďalších štyroch pátrajú. Všetci dolapení sú Tunisania, na úteku je ďalší Tunisan s dvoma Maročanmi a jedným Alžírčanom, uviedlo vo štvrtok podľa agentúry AFP tuniské ministerstvo vnútra.

26.03.2015 18:05
Tunisko, múzeum Bardo, Tunis, útok, islamisti,... Foto:
Islamskí teroristi v tuniskom múzeu Bardo.
debata (1)

Zatknutí a hľadaní patria podľa ministerstva k teroristickej bunke, ktorá stojí za útokom, pri ktorom 18. marca zahynulo vyše 20 zahraničných turistov a jeden policajt. Medzi zadržanými osobami je jedna žena. Zatiaľ posledný hľadaný Tunisan je podozrivý, že dvom strelcom v múzeu dodal zbrane.

Zodpovednosť za teroristickú akciu prevzala organizácia Islamský štát (IS), ktorá bojuje v Sýrii a Iraku, ale je zastúpená aj v Líbyi. Medzi jej zahraničnými bojovníkmi je niekoľko tisíc Tunisanov.

Tuniské ministerstvo vo štvrtok uviedlo, že v skutočnosti za útokom priamo stojí možno iná islamistická organizácia, ktorá je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Kajdá. Táto sieť sa zatiaľ označuje za organizáciu súperiacu s IS.

Múzeum Bardo malo tento utorok znovu otvoriť svoje expozície pre návštevníkov, ale z bezpečnostných dôvodov to odložilo na nedeľu.

Útok na múzeum je od atentátu na synagógu na Džerbe v roku 2002 prvou teroristickou akciou, ktorej cieľom boli v Tunisku cudzinci. Premiér Habíb Síd v pondelok priznal chyby bezpečnostných zložiek a prepustil šesť vysoko postavených členov polície.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #teroristický útok #múzeum #islamisti #Islamský štát #al-Káida