Americkí vedci úspešne aplikovali vakcínu proti ebole opiciam

Americkí vedci úspešne vyskúšali experimentálnu vakcínu vyrobenú z kompletného vírusu eboly na opiciach. Liek by mal lepšie chrániť pred nákazou ako iné očkovacie látky vyvinuté len z časti tohto patogénu, informoval vo štvrtok americký odborný časopis Science.

26.03.2015 20:17
debata (3)

„Tento typ vakcíny poskytuje vynikajúcu ochranu a je tiež bezpečnejší,“ povedal vedúci štúdie, Američan japonského pôvodu Yoshihiro Kawaoka, ktorý je odborným patológom na veterinárnej škole Wisconsinského univerzitného systému a na Tokijskej univerzite.

Vedci pri práci s ebolou odstránili kľúčový gén známy ako VP30, ktorý vírusu umožňuje vyrábať proteín nevyhnutný pre reprodukciu v napadnutých bunkách. Vírus eboly má iba osem génov a rovnako ako väčšina vírusových činiteľov závisí na molekulárnom mechanizme iných organizmov, aby sa mohol rozmnožovať a šíriť infekciu.

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť na ňu dosahuje až 90 percent. Neexistuje na ňu liek, ani spoľahlivá vakcína, hoci niektoré sa testujú. Posledná vážna epidémia eboly vypukla v decembri 2013 v západnej Afrike. Z Guinei sa rozšírila do Sierra Leone, Libérie, Nigérie, Mali a Senegalu.

Do Európy a USA dorazilo niekoľko osôb nakazených ebolou. Väčšinou išlo o zdravotníkov, ktorí chorých v Afrike ošetrovali. Doteraz si súčasná epidémia eboly vyžiadala cez 10 000 obetí, nakazených je zatiaľ hlásených okolo 25 000. Najviac osôb, cez 4 240, na chorobu zomrelo v Libérii, najmä v jej metropole Monrovii.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #ebola