USA a Kuba prvýkrát rokovali o ľudských právach

Predstavitelia Spojených štátov a Kuby sa v utorok stretli vo Washingtone, aby prediskutovali, akým spôsobom chcú viesť nasledujúci dialóg o chúlostivých otázkach ľudských práv.

01.04.2015 10:51
debata (29)

Zo stretnutia síce nevzišlo žiadne zásadné rozhodnutie, ide však o prvé oficiálne stretnutie krajín s témou ľudských práv od decembra 2014, odkedy sa obe krajiny snažia o normalizáciu vzájomných diplomatických vzťahov.

„Atmosféra stretnutia bola profesionálna a došlo k zhode v spôsobe, akým viesť nasledujúci dôležitý dialóg,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. „Obe strany vyjadrili ochotu rokovať o širokej škále tém v rámci budúcich dôležitých rozhovorov,“ doplnilo ministerstvo.

Americkú delegáciu pri utorňajšom rokovaní viedol Tom Malinowski, námestník ministra zahraničia pre otázky ľudských práv a demokracie. Kubánsku Pedro Luis Pedroso, poradca ministerstva zahraničia pre medzinárodné právo. „Toto prípravné stretnutie odráža náš pokračujúci záujem o otázky ľudských práv a demokracie na Kube,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie, pričom dodal, že ľudské práva sú v rokovaniach s Kubou prioritou.

Spojené štáty dlhodobo žiadajú, aby Kuba zlepšila ľudskoprávne pomery v krajine

Spojené štáty dlhodobo žiadajú, aby Kuba zlepšila ľudskoprávne pomery v krajine, kritizujú pritom najmä väznenie politických disidentov a aktivistov a takisto aj zaobchádzanie s takýmito politickými väzňami. Kuba so zasahovaním do vnútorných záležitostí krajiny nesúhlasí a Amerike odkázala, aby sa zaoberala radšej vlastným ľudskoprávnymi záležitosťami, pričom ako príklad uviedla políciou rasovo motivované zabíjanie vo Fergusone (štát Missouri) či v New Yorku.

Obnovovanie vzájomných vzťahov medzi Kubou a USA sa začalo v decembri minulého roku. Washington už uvoľnil niektoré cestovné a obchodné obmedzenia voči Kube a obnovil aj vzájomné priame telefonické spojenie. Predstavitelia oboch krajín sa stretli v januári v Havane, vo februári vo Washingtone a v marci opäť v Havane. Americký prezident Barack Obama a kubánsky líder Raúl Castro sa majú vôbec prvýkrát osobne stretnúť na Summite Amerík, ktorý sa bude konať 10. a 11. apríla v Paname.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ľudské práva #Kuba