Holandský server: Za haváriou lietadla v Donbase je bývalý ruský dôstojník

Za katastrofu malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, pri ktorej v polovici vlaňajšieho júla zahynulo takmer 300 ľudí, môže byť zodpovedný bývalý vysoký dôstojník ruskej vojenskej rozviedky. S odvolaním sa na zistenia ukrajinských a holandských vyšetrovateľov to oznámil holandský spravodajský server NRC.

02.04.2015 12:19
Ukrajina, malajzijské lietadlo, čierna skrinka,... Foto: ,
Proruský ozbrojenec (na archívnej snímke z júla 2014) odovzdáva čiernu skrinku zo zostreleného malajzijského lietadla vyšetrovateľom.
debata (794)

Podľa serveru ide o prvý náznak, že do tragickej havárie môže byť priamo zapletené Rusko.

Holandský generálny prokurátor Fred Westerbeke podľa servera novinárom oznámil, že vyšetrovatelia „skrz naskrz“ preštudovali odpočúvanie telefonických rozhovorov, ktoré boli v kritickom čase vedené v priestore katastrofy. Mnohé z nich sa už predtým v médiách objavili. Westerbeke žiadne meno hovoriacich neuviedol, vyhlásil však, že ide o „autentické rozhovory separatistov“.

Ukrajinská kontrarozviedka SBU podľa holandských novinárov zistila, že jedným z mužov, ktorých slová odpočúvanie zachytáva, je istý Sergej Petrovskij, donedávna generálmajor ruskej vojenskej rozviedky GRU. Petrovskij, ktorý v konverzácii používal krycie meno Chmuryj, podľa Kyjeva vlani v apríli ruskú špionážnu agentúru opustil a pripojil sa k východoukra­jinským povstalcom. Bol údajne zástupcom vtedajšieho doneckého „ministra obrany“ Igora Girkina-Strelkova.

Odposluchy naznačujú, že „Chmuryj“ mohol byť v tragickom incidente kľúčovou figúrou. Zaisťoval prepravu protilietadlového systému Buk-M do Donecku a ďalej na front. Podľa holandských vyšetrovateľov existujú náznaky, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené práve touto zbraňou. Rusko takú verziu udalosti popiera a tvrdí, že malajzijský stroj mohlo zostreliť ukrajinské lietadlo.

Vyšetrovanie katastrofy, ktoré vedú holandskí, malajzijskí a ukrajinskí experti, stále nebolo ukončené. Nešťastie si vyžiadalo 298 obetí, 196 z nich boli Holanďania. Server NRC uviedol, že holandská strana si v Rusku oficiálne vyžiadala „isté informácie“. Westerbeke vraj v dohľadnom čase odíde do Moskvy, aby sa zoznámil s ruskou verziou nešťastia.

794 debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo