Vyšetrovatelia pádu nemeckého airbusu našli druhú čiernu skrinku

Vyšetrovatelia nešťastia nemeckého airbusu, ktorý sa zrútil minulý týždeň vo francúzskych Alpách, našli jeho druhú čiernu skrinku. Oznámila to podľa agentúry AFP miestna justícia. Zariadenie má obsahovať technické údaje o lete, ktorý skončil smrťou všetkých 150 ľudí na palube.

02.04.2015 12:17 , aktualizované: 22:13
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
V troskách havarovaného Airbusu A320 našli vyšetrovatelia mobilné telefóny obetí.
debata (37)

Nájdená „skrinka“ je záznamník letových parametrov, ktorý registruje napríklad výšku letu či rýchlosť stroja. Krátko po nešťastí 24. marca sa už našiel zvukový záznamník. Ten zaznamenáva konverzáciu medzi pilotmi, s leteckými dispečermi aj všetky ďalšie zvuky v kabíne.

Analýza prvej skrinky ukázala, že pád lietadla typu A320 spoločnosti Germanwings zrejme spôsobil druhý pilot. Nepustil podľa francúzskej prokuratúry kapitána do pilotnej kabíny a stroj naviedol na kurz, ktorý skončil nárazom do horského masívu. Následné vyšetrovanie ukázalo na pravdepodobné psychické problémy mladého kopilota.

Našli sa aj mobilné telefóny obetí

V troskách airbusu vyšetrovatelia našli mobilné telefóny. Zatiaľ z nich nezískali žiadne poznatky o tom, čo sa na palube lietadla dialo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu francúzskej polície Jeana-Marka Menichiniho.

Menichini pripustil, telefóny zatiaľ neboli podrobne preskúmané. Ďalej celú záležitosť nechcel komentovať.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že kopilot Andreas Lubitz naviedol lietadlo spoločnosti Germanwings do alpského masívu úmyselne, vyplýva to aspoň z nahrávky hlasov z pilotnej kabíny, ktoré zaznamenala nájdená čierna skrinka. Tímy expertov aj vo štvrtok pátrajú na mieste nehody po osobných veciach, ktoré patrili obetiam a zároveň sa snažia objaviť aj druhú čiernu skrinku so zápisom technických parametrov letu.

Francúzsky týždenník Paris Match a nemecký bulvárny denník Bild v utorok informovali o existencii videa z mobilného telefónu, ktoré vraj zachytáva chaos na palube v posledných sekundách pred nárazom. Podľa francúzskych úradov vyšetrovatelia taký videozáznam nemajú k dispozícii. Ak existuje, musí im byť odovzdaný, vyzvala Marseilleská prokuratúra.

Druhý pilot Lubitz podľa doterajšej verzie vyšetrovateľov zrejme využil chvíľu, keď si hlavný pilot odskočil na toaletu. Späť do kabíny už ho nepustil a zámerne začal klesanie, takže lietadlo narazilo do hôr. V troskách zahynulo všetkých 150 osôb na palube. Lubitz počas svojho života trpel depresiami a mal aj samovražedné sklony.

Identifikovali pozostatky všetkých ľudí

Francúzskym vyšetrovateľom sa podarilo identifikovať časti tiel všetkých 150 osôb z lietadla. V súlade s predošlým vyhlásením prezidenta Françoisa Hollanda, že všetci mŕtvi budú identifikovaní do konca týždňa, o tom vo štvrtok informovala prokuratúra v Marseille.

Podľa prokurátora Bricea Robina vyšetrovatelia preskúmali 2 854 častí ľudských tiel nájdených medzi troskami, potrvá však ešte dlho, kým totožnosť overia pomocou vzoriek DNA poskytnutých pozostalými

37 debata chyba
Viac na túto tému: #telefóny #pád lietadla #vyšetrovatelia #Germanwings