Premiér Cameron v predvolebnej debate sľúbil riadenú imigráciu

Britský premiér David Cameron prisľúbil, že v prípade víťazstva v májových parlamentných voľbách budú jeho konzervatívci presadzovať politiku "riadenej a spravodlivej" imigrácie. Vyjadril sa tak v televíznej predvolebnej debate za účasti lídrov siedmich strán, ktorá bola v krajine mimoriadne sledovaná, keďže sa v danom rozsahu až do hlasovania nebude opakovať.

03.04.2015 09:37
David Cameron Foto:
Britský premiér a šéf konzervatívcov David Cameron počas vystúpenia v televíznej debate.
debata (5)

Cameron stojaci na čele britskej vlády od roku 2010 sa venoval imigrácii ako jednej z dôležitých tém predvolebnej kampane, pričom sa snažil zneutralizovať útoky prichádzajúce z radov protiprisťaho­valeckej a euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá by mohla oslabiť jeho voličskú základňu. Konzervatívny premiér je pritom v otázke obmedzovania imigrácie zraniteľný vzhľadom na nesplnenie predošlého sľubu, že počet nových prisťahovalcov zníži na „desiatky tisíc“ ročne, zatiaľ čo v skutočnosti je ich okolo 300-tisíc.

Cameron počas debaty načrtol svoj plán, ako znížiť prílev migrantov z ostatných krajín EÚ prostredníctvom obmedzenia ich prístupu k sociálnym výhodám a posielania naspäť do krajín pôvodu, ak si nedokážu nájsť prácu v priebehu šiestich mesiacov. Líder UKIP Nigel Farage to odmietol ako neúčinné a vyjadril presvedčenie, že Británia nemôže ako člen EÚ pre obmedzenie imigrácie urobiť „nič“.

Cameron už dávnejšie prisľúbil voličom, že v prípade zotrvania pri moci bude vyjednávať o prehodnotení vzťahov medzi Britániou a zvyškom EÚ v oblastiach, ako je imigrácia, na čo chce do konca roka 2017 uskutočniť referendum o pokračovaní členstva alebo vystúpení. Dúfa, že takýmto postupom zabráni ďalšiemu nárastu euroskeptických nálad medzi Britmi, ktorých časť začala namiesto vládnucej Konzervatívnej strany sympatizovať s UKIP. Tá nevylučuje povolebnú dohodu s konzervatívcami, aby mohli vytvoriť novú vládu aj v prípade, že nebudú jednoznačnými víťazmi, čo sa vo všeobecnosti očakáva. Cameron už dávnejšie vyhlásil, že akúkoľvek dohodu bude zvažovať až po hlasovaní naplánovanom na 7. mája.

Predvolebné rebríčky preferencií napovedajú vyrovnanému súboju medzi konzervatívcami a opozičnými labouristami bez toho, aby niektorá zo strán mohla získať parlamentnú väčšinu. Situácia sa nezmenila ani po štvrtkovej večernej debate, ktorá podľa prieskumov nemala jasného víťaza.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #imigrácia #predvolebná kampaň