Útok v kóšer obchode: Novinári vyzradili, kde sa skrývajú zákazníci

Rodiny ľudí, ktorí sa skrývali v židovskom kóšer obchode, ktorý v januári v Paríži prepadol ozbrojený islamista, obvinili francúzsku televíznu stanicu BFM, že svojím živým spravodajstvom ohrozila život skrývajúcich sa ľudí.

03.04.2015 14:56
Paríž, teror, rukojemníci, polícia, supermarket Foto: ,
Nasadenie policajných, záchranárskych a zdravotníckych síl pri rukojemníckej dráme v parížskom košer supermarkete.
debata (8)

Obrátili sa kvôli tomu aj na súd. Informovala o tom parížska prokuratúra. Televízna stanica sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Úrady začali predbežné vyšetrovanie spôsobu, akým spravodajská stanica BFM udalosť vykrývala. Zisťujú, či by mohli televíziu obžalovať za ohrozovanie ľudských životov, povedala hovorkyňa prokuratúry Agnes Thibaultová-Lecuivreová. Podľa nej je príliš skoro hovoriť o tom, aký trest môže stanici hroziť.

Reportéri stanice BFM v živom vysielaní prezradila, že v rozľahlom obchode s kóšer potravinami sa niektorým zákazníkom podarilo skryť pred útočníkov. Právnici ich rodín tvrdia, že životy ukrytých ľudí by ohrozilo, keby to bol počul aj útočník, ktorý nakoniec zavraždil štyroch židovských rukojemníkov. „Je to zázrak, že nebolo viac obetí,“ povedal právnik Patrick Klugman.

Útočník o ľuďoch v pivnici nevedel

Keď strelec Amedy Coulibaly prepadol 9. januára obchod na východe Paríža, jednému zamestnancovi sa podarilo skryť skupinku zákazníkov v suteréne. Islamista o nich zjavne nevedel. Ukrývajúci sa ľudia kontaktovali mobilmi svojich príbuzných a blízkych. „Keď sa informácia dostala na verejnosť, medzi ľuďmi v pivnici a ich príbuznými prepukla panika. Mohlo to znamenať ich koniec,“ vysvetlil Klugman.

Atentátnik Coulibaly prepadol Hyper Cacher a niekoľko hodín v ňom držal ako rukojemníkov dvadsať ľudí. Štyroch židovských zákazníkov zavraždil, potom ho zlikvidovala zásahová jednotka.

K dráme došlo dva dni po tom, čo iní dvaja teroristi, bratia Cherif a Said Kouachiovci, zaútočili na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. V redakcii i mimo ňu zavraždili dvanásť ľudí. Polícia ich 9. januára zastrelila.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #islamisti #Paríž #Charlie Hebdo #televízia BFM #kóšer obchod