V Donbase sa strieľalo, mína zabila troch ukrajinských vojakov

Napriek zníženej intenzite bojov na východe Ukrajiny v poslednej dobe prestrelky medzi proruskými povstalcami a vládnymi silami ďalej pokračujú a podľa Kyjeva sa situácia v piatok večer trochu priostrila. Ako doteraz, aj teraz sa obe strany vzájomne obvinili z porušovania prímeria.

04.04.2015 14:05
Ukrajina, proruskí separatisti, zbrane, vojaci Foto: ,
Proruskí separatisti v Donecku.
debata (7)

Žiadne straty priamo z bojových stretov síce neoznámili, avšak armáda oznámila, že prišla o troch vojakov pri výbuchu míny.

Armádny hovorca Andrij Lysenko na obedňajšej tlačovej konferencii spresnil, že mína nastražená nepriateľom explodovala pri meste Avdijivka. Okrem troch mŕtvych výbuch ďalších dvoch vojakov zranil.

Štáb ukrajinskej protipovstaleckej operácie ráno uviedol, že od piatkového večera do polnoci vzbúrenci narušili pokoj zbraní v 14 prípadoch. Najintenzívnejšie provokácie sa odohrávali v blízkosti Donecka. Rebeli vraj v tejto oblasti strieľali okrem iného na Avdijivku, a to nielen z ručných zbraní, ale aj z tanku a z mínometov kalibru 122 milimetrov. Terčom paľby mínometov a granátometov sa stali aj obce Pisky a Opytne. Strieľalo sa tiež v okolí Mariupolu, čo potvrdili aj separatisti.

V druhej povstaleckej oblasti, Luhansku, došlo k bojovému stretnutiu pri dedine Krymske, ale armádne jednotky si tam podľa Kyjeva udržali pozície. Hodinu pred polnocou potom vzbúrenci ostreľovali obec Nyžne.

Na porušovanie prímeria druhej strany sa podľa agentúry TASS v sobotu posťažovali aj separatisti. „Ministerstvo obrany“ doneckých povstalcov tvrdí, že ukrajinské sily za uplynulých 24 hodín pokoj zbraní nerešpektovali v 27 prípadoch. Okrem ručných zbraní vraj použili aj mínomety, granátomety, tank a samohybné delo. Strieľalo sa okrem iného opäť okolo doneckého letiska, pri meste Horlivka severne od Donecka a znovu aj pri obci Šyrokyne neďaleko Mariupolu na pobreží Azovského mora.

Na základe mierových dohôd z bieloruského Minska už mali vojaci aj povstalci stiahnuť z bojových línií ťažké zbrane. Obe strany tvrdia, že tak urobili, ale zároveň obviňujú protivníka, že svoj záväzok nesplnil.

Ruská agentúra Interfax v piatok s odvolaním sa na proruských povstalcov napísala, že sa ukrajinská armáda a rebeli predbežne dohodli aj na stiahnutí palebnej techniky nižšej ráže z donbaského frontu. V sobotu sa však o tom zatiaľ nezmieňujú ukrajinské ani ruské médiá.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti