Tragédiu srbského vrtuľníka s novorodencom zavinili piloti

K tragickej havárii vrtuľníka srbskej armády pred tromi týždňami v Belehrade, ktorá si vyžiadala životy siedmich ľudí, prispeli zlé poveternostné podmienky, ale zavinila ju hlavne posádka, u ktorej bol následne v krvi zistený alkohol. Informujú o tom belehradské médiá s odvolaním sa na výsledky vyšetrovania.

04.04.2015 15:31
debata

K nešťastiu došlo v piatok večer 13. marca. Armádna helikoptéra Mi-17 prepravovala do hlavného mesta z juhu Srbska chorého novorodenca, ktorému hrozila smrť. Stroj sa však zrútil v hustej hmle neďaleko belehradského letiska a v jeho troskách zahynula štvorčlenná posádka, dvaja zdravotníci a päťdňový chlapec, ktorého zachraňovali.

Hlavná vyšetrovacia komisia podľa televízie B92 teraz dospela k záveru, že nešťastie má dve príčiny – ľudský faktor a mnoho chýb, ku ktorým došlo pri príprave, organizácii a riadení letu. Záverečná správa označuje za hlavný problém konanie posádky, ktorá stroj počas pristátia nepilotovala spôsobom zodpovedajúcim zložitým meteorologickým podmienkam.

Komisia uviedla, že posádka utrpela priestorovú dezorientáciu v dôsledku „únavy, veľkého nervového vypätia a zníženej pozornosti“. K tomu podľa komisie prispela aj prítomnosť alkoholu v krvi. Médiá, ktoré citujú komisiu aj vyšetrovaciu správu, neuvádzajú zistený obsah alkoholu v krvi, ani mieru prípadnej podnapitosti letcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #alkohol za volantom #piloti #helikoptéra #letecká havária