Proruskí povstalci zabili ďalších šesť ukrajinských vojakov

Proruskí separatisti zabili v nedeľu dopoludnia pri dvoch incidentoch na východe Ukrajiny ďalších šesť vládnych vojakov. Informovali o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na úrady lojálne voči Kyjevu. Ide o ďalšie obete sporadických incidentov, ktoré v Donbase pokračujú napriek prímeriu. V sobotu zabil troch vojakov výbuch míny.

05.04.2015 15:20
debata (199)

Podľa hovorcu Luhanskej správy Jaroslava Halasa, citovaného listom Ukrajinská pravda, štyria vojaci zahynuli, keď prechádzali most a pri ich aute explodovala mína. Incident sa odohral v meste Ščasťa v Luhanskej oblasti, ktoré je pod kontrolou vládnych síl a nachádza sa zhruba 15 kilometrov od jednej z hlavných bášt povstalcov, Luhansku.

Ukrajinská pravda však cituje tiež hovorcu protipovstaleckej operácie Ruslana Tkačuka, ktorý tvrdil, že pri aute explodoval pás mín údajne aktivovaných protitankovou strelou Kornet vypálenou vzbúrencami. Míny podľa neho museli byť nastražené v noci.

Tiež ďalších dvoch vojakov usmrtila mína, ale podľa agentúry AFP v Doneckej oblasti pri obci Šyrokyne neďaleko Mariupolu na pobreží Azovského mora.

Traja ukrajinskí vojaci zomreli v sobotu v meste Avdijivka u Donecku, keď explodovala mína nastražená rebelmi. Výbuch okrem toho ďalších dvoch vojakov zranil.

Vláda a separatisti uzavreli nové mierové dohody v Minsku 12. februára a o tri dni neskôr nadobudlo účinnosť nové prímerie. Situácia sa na bojiskách od tej doby výrazne upokojila po tom, čo strany oznámili, že splnili svoj záväzok stiahnuť z bojových línií ťažké zbrane. Zastavenie paľby je ale sporadicky porušované, z čoho sa povstalci a armáda obviňujú navzájom.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #doneck #Ukrajina #proruskí separatisti