Kenské kostoly najali strážcov, veriacich preverujú detektory

V Keni sa v nedeľu začal trojdňový smútok na pamiatku 148 obetí štvrtkového masakru v univerzitnom areáli v Garisse. V kostoloch platia počas veľkonočných sviatkov prísne bezpečnostné opatrenia.

05.04.2015 16:20
Keňa, kostoly, Šabáb, detektory kovov, veriaci,... Foto: ,
Pri vstupe do kostola museli veriaci prejsť detektorom kovov.
debata (2)

Ku kresťanstvu sa hlási 83 percent Keňanov a mnohí z nich sa boja, že islamskí extrémisti, ktorí zabíjali v Garisse, sa budú zameriavať práve na kresťanskú komunitu pri ďalších útokoch, ktorými pohrozili.

K útoku v Garisse sa prihlásili somálske islamské milície Šabáb, ktoré sa tak mstia za účasť Kene na ťažení proti Šabábu v Somálsku. V sobotu pohrozili, že budú v útokoch v Keni pokračovať a že tamojšie mestá premenia na potoky krvi.

„Bezpečnosť našich kostolov nám robí veľké starosti, najmä v tomto veľkonočnom období a tiež preto, že je zrejmé, že sa tu útočníci zameriavajú na kresťanov,“ povedal katolícky kňaz Willybard Laghi z Mombasy.

Kostoly v tomto prímorskom meste si vraj na... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Keňa, kostoly, Šabáb, detektory kovov, veriaci, kresťania, omše, kontroly Kostoly v tomto prímorskom meste si vraj na zaistenie bezpečnosti veriacich počas omší najali ozbrojených policajtov a tiež súkromných ​​strážcov.

Kostoly v tomto prímorskom meste si vraj na zaistenie bezpečnosti veriacich počas omší najali ozbrojených policajtov a tiež súkromných ​​strážcov. Pri vchode do katedrály v Nairobi v nedeľu stáli dvaja policajti so samopalmi a vnútri boli policajti v civilných šatách. Pri vstupe museli tiež veriaci prejsť detektorom kovov a jeden z policajtov prehľadával automobily i ich podvozky. Kostol v Garisse strážilo šesť vojakov.

Úrady vyhlásili nočný zákaz vychádzania v štyroch provinciách ležiacich na hranici so Somálskom a pobrežné oblasti navštevované turistami strážia zo vzduchu vrtuľníky.

Prezident Uhuru Kenyatta vyhlásil počnúc nedeľou trojdňový smútok za obete masakru a im mali byť tiež venované nedeľné omše.

Biskup Joseph Alessandro poďakoval veriacim, že... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Keňa, kostoly, Šabáb, detektory kovov, veriaci, kresťania, omše, kontroly Biskup Joseph Alessandro poďakoval veriacim, že prišli v hojnom počte, a prečítal kondolencie z celého sveta.

„Modlíme sa, aby nám Boh pomohol a priniesol nám pokoj v tejto ťažkej dobe,“ povedal pri omši v Garisse veriaci Dominick Odhiambo. Pracuje tam ako inštalatér, ale chce odísť do svojho rodiska, pretože sa v Garisse bojí.

Biskup Joseph Alessandro poďakoval veriacim, že prišli v hojnom počte, a prečítal kondolencie z celého sveta.

Kenyatta v televíznom prejave vyhlásil, že vinníci budú prísne potrestaní. „Budeme proti terorizmu bojovať až do konca. Zaručujem, že moja vláda zareaguje čo najprísnejšie,“ povedal. Zatiaľ bolo zatknutých päť ľudí a prezident vyhlásil, že po ďalších sa pátra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #Šabáb #islamistickí extrémisti #kostoly