Izrael varoval pred pretekmi v zbrojení kvôli dohode s Iránom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu varoval pred pretekmi v zbrojení, ktoré podľa neho v Perzskom zálive vyvolá dohoda medzi svetovými veľmocami a Iránom ohľadom jeho kontroverzného jadrového programu. Okrem židovského štátu sa totiž v ohrození pred iránskym jadrovým potenciálom budú cítiť aj sunnitské moslimské krajiny v oblasti Perzského zálivu.

05.04.2015 17:16
Benjamin Netanjahu, izraelský premiér Foto:
Benjamin Netanjahu
debata (4)

V rozhovore pre televíznu stanicu CNN Netanjahu zopakoval, že terajšia rámcová dohoda o budúcej dohode, ktorá má Iránu umožniť zbaviť sa sankcií za to, že spomalí svoj jadrový program, je veľmi zlá. Podľa neho je prežitie Izraela v priamom ohrození.

Netanjahu vyslovil názor, že dohoda nenúti Irán v jeho jadrovom snažení ku skutočnému ústupu a naopak umožňuje, aby celá jeho jadrová infraštruktúra ostala nedotknutá. „Zničená nebude jediná centrifúga (na obohacovanie uránu),“ sťažoval sa izraelský premiér. „Je to zlé pre Izrael, pre región, pre svet,“ dodal.

„Ak nejaká krajina, ktorá sľubuje, že nás zničí, a ktorá každý deň pracuje na tom, aby dosiahla tento cieľ, sa dostane k zmluve umožňujúcej jej prístup k jadrovej zbrani, potom to ohrozuje naše prežitie,“ povedal izraelský premiér v CNN.

„Myslím si, že to tiež vyvolá preteky v zbrojení so sunnitskými štátmi,“ dodal Netanjahu.

Saudská Arábia rovnako ako väčšina krajín Perzského zálivu netají obavy z regionálnych mocenských ambícií Iránu, ktorý je posledne obviňovaný zo zodpovednosti za súčasný chaos v Jemene na juhu Arabského polostrova.

Šesť svetovým mocností sa vo štvrtok s Iránom zhodlo na bodoch budúcej dohody, ktorá má Iránu umožniť zbaviť sa sankcií za to, že pristúpi na obmedzenia, ktoré spomalia jeho jadrový program. Irán kladie dôraz predovšetkým na okamžité zrušenie sankcií. Podľa dohodnutých bodov má byť však ich rušenie postupné a viazané na plnenie dohody.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #iránsky jadrový program