Zemana urazil americký veľvyslanec: Dvere na Hrad má zatvorené

Diplomatická roztržka medzi českým prezidentom Milošom Zemanom a americkým veľvyslancom Andrewom Schapirom odráža zväčšujúcu sa priepasť medzi hlavou malého štátu Európskej únie a politikmi, spojencami a verejnosťou v jeho vlastnej krajine, píše americký denník The Wall Street Journal.

06.04.2015 08:19
Miloš Zeman, Česko, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman je urazený, že ho americký veľvyslanec Andrew Schapiro kritizoval pre jeho plánovanú návštevu Moskvy počas osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny.
debata (2)

Konflikt si všímajú aj ďalšie zahraničné médiá. Nemecký denník Der Spiegel vo svojom článku naznačil, že Zemanove cestovné plány poškodili vzťahy medzi Českou republikou a Spojenými štátmi.

Český prezident v nedeľu pre web Parlamentní listy povedal, že americký veľvyslanec v Česku má dvere na Hrad zatvorené. Reagoval tak na Schapirovu kritiku prezidentovej plánovanej májovej cesty do Moskvy na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny. „Nenechám si hovoriť do svojich plánov zahraničných ciest nejakým veľvyslancom,“ vyhlásil Zeman.

Stáť po boku Putina a Kim Čong-una?

Americký denník v tejto súvislosti pripomína, že proruský český prezident bude pravdepodobne jedinou západnou hlavou štátu, ktorá bude na májovej prehliadke v Moskve stáť po boku ruského prezidenta Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

„Väčšina západných politikov sa pravdepodobne akcie nezúčastní kvôli ruskej anexii Krymu a podpore, ktorú Rusko poskytuje rebelom na východe Ukrajiny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová ruskú metropolu navštívi až 10. mája, teda deň po prehliadke,“ píše ďalej The Wall Street Journal. Podľa ruských médií však z EÚ prídu ešte najvyšší predstavitelia Cypru a Grécka, ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov pred časom informoval, že príde aj slovenský premiér Robert Fico. Úrad vlády tú informáciu ešte nepotvrdil.

Český prezident Miloš Zeman uviedol, že americký veľvyslanec nie je vítaný v jehosídle na Pražskom hrade, informuje aj server britskej televíznej stanice BBC. Dodáva, že ho zjavne urazili výroky amerického veľvyslanca Andrewa Schapira, ktorý kritizoval plánovanú prezidentovu cestu. „Niekoľko svetových lídrov ceremóniu bojkotuje kvôli ruskej úlohe v konflikte na Ukrajine. Zeman je človek, ktorý má, čo sa týka tejto témy, väčšie pochopenie pre Rusko,“ uvádza BBC.

Schapiro: Za svojimi slovami si stojím

Schapiro na Zemanove slová v pondelok reagoval s tým, že mu je ľúto, že sa prezidenta jeho slová dotkli. „Očakával by som, že ako niekto, kto o sebe tvrdí, že si váži priame jednanie, prezident ocení moju úprimnosť,“ uviedol americký diplomat. Zopakoval, že on tu nie je od toho, aby českej hlave štátu hovoril, kam by mal cestovať. Zároveň ale potvrdil, že na svojom vyjadrení trvá.

Rozumiem tomu, že chce vzdať hold obetiam druhej svetovej vojny. Myslím si však, že by bolo nešťastné, keby sa prezident Zeman zrejme ako jediná hlava štátu z EÚ zúčastnil vojenskej prehliadky v dobe, keď ruské vojská v rozpore s medzinárodným právom destabilizuje susednú krajinu," uviedol Schapiro, ktorý momentálne trávi veľkonočné sviatky v USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #oslavy #Miloš Zeman #Andrew Schapiro