Francúzsky senátor spáchal samovraždu, označil sa za štvanca

Vo Francúzsku v utorok vyvolala rozruch samovražda senátora, ktorý čelil súdnemu procesu a v liste na rozlúčku sa označil za obeť systematickej štvanice na politikov.

07.04.2015 16:22
debata (2)

Patril k dobrým známym prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý hovorí o tragédii veľké osobnosti, ktorá skončila zvlášť krutým spôsobom.

Šesťdesiatsedem­ročný Jean Germain bol obvinený z podielu na osobnom obohacovaní a sprenevere verejných prostriedkov pri organizovaní symbolických romantických svadieb pre čínske páry v rokoch 2007 až 2011, keď bol starostom mesta Tours v oblasti zámkov na Loire. Popieral vinu, ktorú vyšetrovatelia pripisujú hlavne pracovníčke taiwanského pôvodu, ktorú na tieto legálne akcie zamerané na oživenie turistiky najal jeho úrad.

„Viem, akú bolesť spôsobím tým, ktorí ma majú radi, ale nie je možné, aby sa tak normálne, denne, systematicky vykonávala štvanica na politikov. Sú ľudia, pre ktorých je ako pre mňa nespravodlivosť a zneuctenie neznesiteľné. Uisťujem vás, že som nespreneveril ani cent, že som sa neobohatil“, vysvetlil v liste senátor.

„Samovražda nášho priateľa je traumou pre našou demokraciu,“ vyhlásil šéf socialistických poslancov Bruno le Roux. Premiér Manuel Valls povedal, že táto strata priateľa a politika s veľkými zásluhami ním otriasla.

Podobné emócie vyvolala v roku 1993 samovražda bývalého ľavicového premiéra Pierra Bérégovoya. Zabil sa potom, čo mesiac po odchode z čela kabinetu čelil obvineniu z podvodu a korupcie pri nákupe svojho bytu. Vinu tento šesťdesiatsedem­ročný blízky spolupracovník niekdajšieho prezidenta Françoisa Mitterranda kategoricky odmietal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #samovražda #senátor