Situácia na východe Ukrajiny sa vyhrocuje, tvrdí armádny hovorca

Dvaja príslušníci ukrajinských ozbrojených síl napriek prímeriu utrpeli v uplynulých 24 hodinách zranenia počas stretov s proruskými separatistami na východe krajiny, žiadny vojak však nebol zabitý.

07.04.2015 16:55
debata (11)

Oznámil to v utorok armádny hovorca Andrij Lysenko. Súčasne upozornil, že sa situácia v Donbase na východe Ukrajiny opäť vyhrocuje. Separatisti vraj opäť ostreľujú pozície vládnych síl z ťažkých zbraní, ktoré podľa mierových dohôd mali stiahnuť z frontu.

V noci na utorok sa v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov ozvala explózia, ktorá poškodila stožiar s ukrajinskou vlajkou aj okná neďalekej školy. Incident sa zaobišiel bez obetí. „Výbuch sa vyšetruje ako teroristický čin,“ oznámila hovorkyňa miestnej prokuratúry.

Terčom ďalších nočných výbuchov sa stali železničné trate, podľa polície sa tiež zaobišli bez obetí. Ukrajinská tajná služba SBU medzitým oznámila, že zatkla ruskú občianku a súčasne „ministerku štátnej bezpečnosti“ proruskej Doneckej ľudovej republiky. Štyridsaťpäťročná žena, zvaná len ako Tereza, je podozrivá, že koordinovala „skupiny sabotérov“ v Charkovskej oblasti. Pri domovej prehliadke vyšetrovatelia našli podomácky vyrobené bomby a vojenské vybavenie.

Ukrajinské bezpečnostné sily koncom februára zadržali skupinu osôb podozrivých z účasti na útoku na demonštrácii prívržencov prozápadného režimu v Charkove, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych. Akciu na začiatku narušila silná explózia, ktorá bezprostredne pripravila o život dvoch ľudí. Neskôr zraneniam podľahli pätnásťročný chlapec a osemnásťročný študent.

SBU po udalosti zadržala štyri osoby, ktoré označila za páchateľov. Útočníci konali podľa inštrukcií, ktoré dostali aj so zbraňami po svojom výcviku v Rusku. Neskôr nasledovalo zatknutie ďalších piatich ľudí, údajne vrátane organizátora a priamych vykonávateľov ú­toku.

Kyjev tvrdí, že sa Rusko snaží destabilizovať situáciu v Charkove, kde sídli niekoľko leteckých tovární, ako aj podnik na výrobu tankov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #zranenia #Donbas #kríza na Ukrajine