Európsky tribunál odsúdil Taliansko za policajné násilie

Talianska polícia sa v roku 2001 pri zákroku proti jednému z demonštrantov počas summitu G8 v Janove dopustila násilia, ktoré sa rovnalo mučeniu.

07.04.2015 19:19
debata

K tomuto záveru v utorok dospel v Štrasburgu Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý nariadil talianskemu štátu zaplatiť postihnutému mužovi odškodné a tiež patrične upraviť zákony.

Vrcholná schôdzka ôsmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta G8 sa konala pred 14 rokmi v Taliansku bola sprevádzaná tvrdými stretmi čierno odetých radikálnych demonštrantov s políciou. Výsledkom boli nielen veľké materiálne škody a množstvo zranených, ale aj zabitie jedného z protestujúcich guľkou vypálenou policajtom.

Arnaldo Cestaro, ktorý má v súčasnoti 62 rokov, bol v noci z 21. na 22. júla už v škole, kde boli ubytovaní účastníci protestu, keď tam vtrhli policajti hľadajúci členov skupiny označovanú ako „čierny blok“, ktorí provokovali. Pri tejto razii policajti Cestara podľa svedkov zbili a dokopali, pri čom mu spôsobili zlomeniny a iné zranenia.

ESĽP vo svojom utorkovom verdikte konštatoval, že zaobchádzanie s Cestarom sa rovnalo mučeniu a kritizoval, že nikto za to nebol odsúdený. Postihnutému priznali sudcovia odškodné vo výške 45 000 eur a talianskemu štátu nariadili upraviť zákony tak, aby postihovali mučenie ako trestný čin.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #polícia #násilie #odškodné #ESĽP