Pakistanský súd chce žalovať CIA kvôli náletu dronu

Sudca najvyššieho súdu Pakistanu v utorok nariadil začať trestné stíhanie voči bývalému vysokému činiteľovi americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorý dohliadal na program bezpilotných lietadiel a na bývalého šéfa rezidentúry CIA v Islamabade.

07.04.2015 20:50
dron, bezpilotné lietadlo, lietajúci robot Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Dôvodom stíhania má byť úder amerického dronu v roku 2009, ktorý si vyžiadal životy dvoch civilistov. Generálny poradca CIA pre program bezpilotných lietadiel John Rizzo a bývalý šéf pakistanskej pobočky americkej spravodajskej služby Jonathan Bank majú byť podľa sudcu najvyššieho súdu v Islamabade stíhaní za vraždu, sprisahanie, vedenie vojny proti Pakistanu a za terorizmus.

CIA sa k celému prípadu odmietla vyjadriť. Bank opustil Pakistan v roku 2010 po tom, čo bolo prezradené jeho krytie, keď otec jednej a zároveň brat druhej obete pohrozil, že bude od CIA a ďalších súdne vymáhať odškodné 500 miliónov dolárov. V súvislosti so zamýšľaným procesom sa potom v Islamabade konali demonštrácie, ktorých účastníci nosili transparenty s menom Banka ako jedného zo žalovaných.

CIA ho z Pakistanu stiahla, až keď sa mu začali vyhrážať smrťou. V sídle agentúry v Langley potom Bank pracoval nejaký čas ako šéf oddelenia pre iránske operácie. Teraz je zamestnaný v spravodajstve ministerstva obrany. Takisto Rizzo už CIA opustil a napísal knihu o svojich skúsenostiach z práce v Ústrednej spravodajskej službe.

Program bezpilotných lietadiel bol od počiatku zameraný na likvidáciu bojovníkov pakistanského Talibanu a iných skupín. Vyslúžil si veľký odpor Pakistancov kvôli občasným civilným obetiam. Podľa organizácie, ktorá tento program sleduje, vykonali Spojené štáty v Pakistane na 400 náletov dronov. Posledný nálet sa uskutočnil vlani 29. júla a zomrelo pri ňom šesť podozrivých ozbrojencov.

Nie je jasné ako utorkové rozhodnutie sudcu pakistanského najvyššieho súdu ovplyvní vzťahy medzi Pakistanom a USA, najmä pokiaľ ide o bezpilotné lietadlá. Pakistanská vláda síce často údery dronov kritizuje, mnohí sú ale presvedčení, že tieto útoky podporuje, pretože sú namierené proti bojovníkom, ktorí ju ohrozujú.

Každopádne žiadna právna akcia nemá šancu uspieť bez spolupráce amerických úradov s pakistanskou justíciou. Táto spolupráca je vysoko nepravdepodobná vzhľadom k tajnej povahu programu s náletmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Pakistan #CIA #žaloba #drony