Belošský policajt v USA zastrelil černocha. Obvinili ho z vraždy

Belošský policajt, ​​ktorý v americkom štáte Južná Karolína cez víkend zastrelil neozbrojeného černocha, bol v utorok obvinený z vraždy. Oznámil to starosta mesta North Charleston, kde policajt muža po bežnej dopravnej kontrole sériou výstrelov usmrtil. V Spojených štátoch zdvihli vlani vlnu protestov aj ďalšie podobné prípady, v ktorých však policajti obvinení neboli.

08.04.2015 07:33
Policajt Michael Slager, rasová vražda,... Foto: ,
Po výstreloch, po ktorých sa Scott bezvládne zvalil na zem, mu Slager nasadil putá a až potom zavolal vysielačkou pomoc.
debata (15)

Policajt Michael Slager podľa videozáznamu natočeného náhodným okoloidúcim opakovane strelil utekajúceho Waltera Scotta do chrbta, pretože päťdesiatročný černoch chcel utiecť a nereagoval na jeho výzvu na zastavenie. Predtým sa ho podľa agentúry AP policajt snažil ochromiť paralyzérom.

Po výstreloch, po ktorých sa Scott bezvládne zvalil na zem, mu Slager nasadil putá a až potom zavolal vysielačkou pomoc.

Policajt Michael Slager Foto: SITA/AP
Policajt Michael Slager, rasová vražda, černoch, obvinený, North Charleston, Walter Scott, USA, Južná Karolína Policajt Michael Slager

Podľa starostu Keitha Summeya urobil policajt zlé rozhodnutie, za ktoré musí niesť následky. „Keď urobíte zlé rozhodnutie, nezáleží na tom, či sa skrývate za ochranným štítom, či ste bežný občan, musíte s tým rozhodnutím žiť,“ vyhlásil Summey.

Scottova rodina na tlačovej konferencii poďakovala autorovi videa, bez ktorého by podľa nej nebolo isté, či by sa blízki dozvedeli pravdu o tejto udalosti.

Policajt Michael Slager podľa videozáznamu... Foto: SITA/AP
Policajt Michael Slager, rasová vražda, černoch, obvinený, North Charleston, Walter Scott, USA, Južná Karolína Policajt Michael Slager podľa videozáznamu natočeného náhodným okoloidúcim opakovane strelil utekajúceho Waltera Scotta do chrbta.

USA vlani zažívali masové nepokoje po tom, ako sa súdy rozhodli neobviniť policajtov, ktorí vo Fergusone v štáte Missouri a v New Yorku v sporných prípadoch usmrtili neozbrojených černochov. Černošská menšina v USA obviňovala belošských policajtov z diskriminácie a prílišného používania násilia, kvôli čomu prípady vyšetrovalo aj federálne ministerstvo spravodlivosti. To sa bude angažovať aj vo Slagerovej kauze.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vražda #policajt #rasová nenávisť #černoch #beloch #obvinenie z vraždy