USA priznali, že al-Kajdá ťaží z chaosu v Jemene

Teroristi zo skupiny Al-Kajdá postupujú Jemenom a posilňujú tam svoj vplyv. V Tokiu to v stredu priznal americký minister obrany Ashton Carter.

08.04.2015 11:19
Jemen, zranený, nemocnica, Saná, Foto: ,
Zranený Jemenčan v nemocnici.
debata (10)

Spojené štáty v minulosti proti tejto teroristickej organizácii z Arabského polostrova (AQAP) bojovali z Jemenu pomocou bezpilotných lietadiel, po rozpútaní terajších bojov však tieto operácie zastavili.

„Majú veľké územné zisky. Pre Západ, a to aj pre USA, je AQAP dlhodobo hrozbou a my proti nej budeme naďalej bojovať,“ povedal Carter. Vyhlásil tiež, že tento boj je ľahší s podporou stabilnej vlády, ale že aj keď ju teraz Jemen nemá, USA v boji proti AQAP budú pokračovať. „Budeme to robiť inak a už to aj robíme,“ povedal.

Jemenský minister zahraničia Rijád Jasín povedal, že jeho úrad začal pracovať z Rijádu, aby pomohol koordinovať zahraničných spojencov ochotných brániť vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Tiež prezident z Jemenu utiekol a je od 26. marca v Saudskej Arábii.

Červený kríž: Situácia sa zhoršuje

V krajine, najmä na juhu v Adene, sa rýchlo zhoršuje humanitárna situácia. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) má problémy dopraviť do Jemenu pripravené humanitárne zásielky. Po mnohodennom vyjednávaní získal na stredu povolenie na pristátie lietadla so 16 tonami pomoci v Saná, zásielka ďalších 32 ton by mala byť dopravená do jemenskej metropoly vo štvrtok.

Najhoršia je podľa MVČK situácia v Adene, v ktorého blízkosti a tiež v meste sa bojuje niekoľko dní. Žije v ňom 800-tisíc ľudí a nemajú kam utiecť. Na uliciach údajne zostávajú telá mŕtvych a situácia v nemocniciach je vraj katastrofálna.

Jemen destabilizuje povstanie tamojších šiitov, ktorí vlani v septembri obsadili Saná a postupovali potom ďalej na juh. Do konfliktu sa koncom marca vložila arabská koalícia pod vedením Saudskej Arábie. Od 26. marca, keď začali spojenecké nálety na šiitov, má konflikt na 540 mŕtvych a skoro 2-tisíc ranených. Asi 100-tisíc Jemenčanov kvôli nemu opustilo domovy.

Rijád tvrdí, že šiitom odporuje Irán. O vstupe do koalície proti šiitom uvažuje tiež moslimský a prevažne sunnitský Pakistan.

V Islamabade sa v stredu očakáva iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf a podľa agentúry Reuters sa bude snažiť presvedčiť Pakistan, aby do bojov v Jemene nezasahoval. O postupe Pakistanu debatuje niekoľko dní tamojší parlament a premiér Naváz Šaríf vyzval v utorok Irán, aby sa do debaty o bezpečnostnej situácii v Jemene zapojil. Parlamentná debata pokračuje tiež v stredu. Zaríf sa domnieva, že by sa jemenský konflikt mal riešiť diplomaticky, nie zbraňami.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pakistan #Irán #Jemen #šiiti #Ashton Carter #al-Káida