Irán dohodu o jadre podpíše, len ak sa zrušia sankcie

Irán podpíše konečnú dohodu o svojom jadrovom programe len vtedy, ak bude text zaručovať okamžité zrušenie sankcií.

09.04.2015 10:09 , aktualizované: 12:42
Hasan Rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata (3)

V Teheráne to povedal iránsky prezident Hasan Rúhání. Rámcovo bola dohoda po dlhom diplomatickom vyjednávaní uzatvorená 2. apríla. Západné štáty, ktoré sa rozhovorov zúčastnili, počítajú s pozvoľným rušením sankcií.

Iránci ale predbežný dokument považujú hlavne za záväzok zrušenia sankcií.

Rámcová dohoda je predbežná a nie je zárukou, že Irán podpíše dohodu definitívne. Povedal to iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Je to jeho prvá reakcia na dohodu.

„To, čo sa doteraz išlo, nezaručuje ani samotnú dohodu, jej obsah, ani to, že sa bude rokovať až do konca,“ povedal Chameneí, ktorý má v jadrových otázkach posledné slovo. „Lepšie ako zlá dohoda je nedohodnúť sa vôbec,“ vyhlásil. Podporuje vraj rozhovory, ale len také, ktoré budú brať ohľad na dôstojnosť a česť Iránu. Chameneí vraj vychádza z minulej skúsenosti s USA, takže v otázke úspechu rozhovorov nebol nikdy optimista.

Rúhání, ktorý patrí k umiernenejším duchovným, sľúbil Iráncom po svojom zvolení, že začne o jadrovom programe rokovať inak. Nový vyjednávací tím bol ústretovejší a vďaka tomu sa podarilo po 12 rokoch iránskej neústupnosti v rozhovoroch pokročiť.

Vo štvrtok ale dal Rúhání najavo, že sa od Chameneího názoru zrejme neodkloní. „Všetky ekonomické sankcie musia byť zrušené okamžite,“ povedal na ceremónii organizovanej na iránskom dni jadrovej technológie.

Podľa harmonogramu budú rozhovory s Iránom pokračovať a do konca júna majú byť vyjednané detaily dohody.

Americká administratíva čelí za vedenie rozhovorov kritike mnohých členov Kongresu. Poslanci aj senátori, najmä republikánski, chcú, aby dohoda bola viazaná len na mandát prezidenta Baracka Obamu. Rovnako ako Izrael poukazujú na to, že ústretovosť Iránu pramení práve zo sankcií, ktoré boli účinné. Izrael žiada vyjednanie lepšej dohody, ktorá zaručí tiež uznanie Izraela zo strany Iránu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Hasan Rúhání #iránsky jadrový program