Utečenecký tábor Jarmuk pripomína tábor smrti, varoval šéf OSN

Palestínsky utečenecký tábor Jarmuk na predmestí Damasku, ktorý začiatkom apríla z veľkej časti obsadili islamskí radikáli, čím ďalej viac pripomína skôr tábor smrti a svet by sa nemal nečinne prizerať masakru, ktorý sa tam odohráva.

10.04.2015 09:48
jarmuk, tábor, utečenci Foto:
V tábore v Jarmuku žije približne 18 000 utečencov, ktorí trpia nedostatkom jedla, vody a zdravotníckeho materiálu.
debata (1)

Naliehavé varovanie predniesol vo štvrtok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V tábore žije okolo 18 000 ľudí vrátane 3 500 detí a podľa šéfa OSN bojujúce strany ich používajú ako živé štíty. „V hrôze, ktorá sa odohráva v Sýrii, predstavuje utečenecký tábor Jarmuk ten najhlbší kruh pekla,“ povedal Pan a vyzval na ukončenie bojov. Jedine tak sa podľa neho dá zabrániť „humanitárnej katastrofe obrovských rozmerov“.

V tábore bojujú od 1. apríla radikáli z hnutia Islamský štát, ktorí ho z väčšej časti obsadili, proti fronte An-Nusrat a tiež odnoži palestínskeho Hamasu. Tábor leží na južnom okraji Damasku a sýrska vláda bráni jeho severné časti, aby chránila hlavné mesto. V stredu oznámila, že sa v Jarmuku schyľuje k vojenskému riešeniu.

Vo štvrtok sa zdalo, že operáciu podporí tiež palestínske organizácie zastupujúce obyvateľov Jarmuku, Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP), avšak v piatok v oficiálnom vyhlásení uviedla, že nemieni podporiť žiadne ozbrojené akcie.

Väčšia časť palestínskych skupín zastúpených v Jarmuku bola proti režimu prezidenta Bašára Asada. Hlavnou frakciou je odnož palestínskeho Hamasu Aknáf Bajt al-Makdis, ktorá podporuje sýrsku opozíciu. Niektoré menšie palestínske skupiny sa obracajú skôr k sýrskej vláde.

V tábore, ktorý bol založený v roku 1957, žilo pôvodne až 160 000 ľudí. Počas sýrskej občianskej vojny sa však tábor dostal do obliehania a väčšina jeho obyvateľov už utiekla inam. Tí, čo v ňom zostali, sú teraz uväznení vo svojich domoch bez prístupu k vode a jedlu, v tábore chýbajú aj lieky. Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) tento týždeň varoval, že situácia na mieste je „viac než neľudská“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tábor #OSN #varovanie #Jarmúk