Rakúsko zakáže fajčenie v reštauráciách v roku 2018

Rakúska vláda chce od mája 2018 zakázať fajčenie v reštauráciách. Na tlačovej konferencii vo Viedni to v piatok oznámila ministerka zdravotníctva Sabine Oberhauserová.

10.04.2015 14:18
cigareta, cigarety, fajčenie, fajčiť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Návrh príslušného zákona bol podľa nej odoslaný na prerokovanie do parlamentu. Zákon, ktorý vláda pripravovala od vlaňajška, je výsledkom mnohoročných diskusií o škodlivosti fajčenia. Oberhauserová ho označila za „historický príspevok k verejnému zdraviu“. Navrhnutá právna úprava podľa ministerky prihliada k výhradám majiteľov reštaurácií a barov, ktorí proti chystanému zákazu spísali početné petície.

Rakúsko býva označované za „európsky popolník“

Rakúšania majú v Európe povesť mimoriadne silných fajčiarov, podľa denníka Wiener Zeitung býva krajina označovaná za „európsky popolník“. Dokonca aj zahraniční fajčiari sú prekvapení oblakmi dymu, ktoré sa vznášajú nad hosťami v rakúskych krčmách, napísal denník. Trafiky sú nezriedka aj v nemocniciach.

Zákaz sa vzťahuje aj na elektronické cigarety. Daňové zvýhodnenie bude priznané podnikom, ktoré zákaz fajčenia zavedú už v budúcom roku. Čiastočný zákaz fajčenia na verejných miestach bol v Rakúsku zavedený už v roku 2009, rozsiahly zoznam výnimiek výrazne obmedzil jeho účinnosť.

Na menšie krčmy sa napríklad nevzťahoval. Aj v súčasnosti nie je zákaz absolútny – podľa vládneho návrhu budú môcť byť v hoteloch zriadené oddelené fajčiarne, v ktorých sa však nesmú podávať alkoholické nápoje.

V Rakúsku tabakové výrobky relatívne lacné a tabaková daň nízka

V porovnaní so západoeurópskymi susedmi sú v Rakúsku tabakové výrobky relatívne lacné a tabaková daň nízka. Legálne si cigarety môžu kúpiť osoby mladšie ako šestnásť rokov. Podľa štatistík napríklad vo vekovom rozmedzí 18 až 28 rokov fajčí v Rakúsku 52 percent mužov a 34 percent žien. Reštauračné zariadenia sú teraz v Rakúsku rozdelené na fajčiarske a nefajčiarske zóny.

Aby sa krčmári prispôsobili novým požiadaviek, budú podľa odhadov expertov nútení vynaložiť čiastku celkom 100 miliónov eur. Vláda im sľubuje kompenzáciu formou finančných stimulov a bonusov. Rakúska obchodná komora nie je s návrhom nového zákona spokojná. Podľa viedenského tlače zvažuje sťažnosť na ústavný súd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #fajčenie #zákaz #reštaurácie