Pakistanský súd prepustil údajného teroristu, ktorý zabil 174 ľudí

Pakistanský súd v piatok prepustil na kauciu muža obvineného zo zorganizovania série teroristických útokov v indickej finančnej metropole Bombaj, pri ktorých v roku 2008 zahynulo 174 ľudí.

10.04.2015 14:46
Pakistan Mumbai Attacks Foto: ,
Zaki ur Rahman Lakhvi na smínke v strede.
debata (4)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na pakistanské právne zdroje. Rozhodnutie okamžite odsúdil indický premiér Narendra Modi.

Zaki Rahmán Lakhví bol zatknutý v Pakistane v roku 2009 v súvislosti s atentátmi v Bombaji. Svedok, ktorý jediný prežil útok, útočníka Lakhvího identifikoval ako strojcu útokov. „Lakhví bol prepustený, už je z väzenia preč,“ oznámil to v piatok jeho právnik Málik Násir Abbás. „Neviem, kam teraz pôjde,“ dodal.

Pakistanský súd už raz Lakhvího na kauciu oslobodil v decembri minulého roka, keď proti obvinenému nenašiel dostatok dôkazov. O niekoľko dní neskôr úrady Lakhvího znovu zadržali. Polícia využila na jeho zatknutie prípad únosu starý šesť a pol roka, ktorý s atentátom v Bombaji priamo nesúvisí.

India z útokov v Bombaji obvinila islamskú organizáciu Laškare tajjaba, ktorá má sídlo v Pakistane. Atentáty sa zamerali na významné budovy v meste, na ktoré desať ozbrojencov útočilo tri dni. Podľa indických vyšetrovateľov bol Lakhví šéfom bojových operácií skupiny Laškare tajjaba.

Vzťahy medzi Indiou a Pakistanom, ktoré spolu zviedli od získania nezávislosti v roku 1947 tri vojny, ochladli po útokoch v Bombaji na bod mrazu a doteraz sa tieto rany úplne nezahojili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #terorista #India #prepustenie #Bombaj