Obama telefonoval s Castrom po príchode na summit

Americký prezident Barack Obama telefonoval s kubánskym vodcom Raúlom Castrom po príchode do Panamy, kde sa v piatok začína dvojdňový americký summit.

10.04.2015 17:20
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama vystupuje z lietadla po pristáti v Paname.
debata (31)

Uviedol to zástupca riaditeľa štátnej kubánskej tlačovej agentúry Jorge Legaňoa ako aj Biely dom. Obaja štátnici sa počas summitu zídu prvýkrát od chvíle, keď v decembri oznámili začiatok novej éry vzťahov svojich krajín. Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok podľa agentúry Reuters Obamovi odporučilo, aby vyradil Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. V Paname už spolu rokovali ministri zahraničia oboch krajín John Kerry a Bruno Rodríguez.

K telefonátu oboch prezidentov došlo podľa agentúry AP v noci zo štvrtka na piatok, krátko potom, čo dorazili do Panamy, čo AP potvrdil nemenovaný diplomat. O obsahu rozhovoru však nie je nič známe. Ide o prvý rozhovor Obamu s Castrom od chvíle, čo v polovici decembra oznámili historický zlom v dlhodobo nepriateľských vzájomných vzťahoch.

Pre Obamu môže byť očakávaná schôdzka na summite príležitosťou k dosiaľ najvstriecnejšiemu kroku smerom ku Kube – jej vyradenie zo spomínaného zoznamu. „Odporúčanie ministerstva zahraničia vyradiť Kubu zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus je výsledkom niekoľkomesačného technického skúmania a je dôležitým medzníkom v našom úsilí o utváraní plodnejších vzťahov s Kubou,“ vyhlásil Ben Cardin, najvyššie postavený demokrat v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy. Jeho hovorkyňa Sue Walitská AFP potvrdila, že senátor bol o rozhodnutí ministerstva informovaný.

Vo štvrtok šéf Bieleho domu počas návštevy Jamajky oznámil, že o vyradení Kuby zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus rozhodne čoskoro. Urobí tak po tom, čo vraj dostane závery svojich bezpečnostných poradcov.

Na zoznam sa Kuba dostala v roku 1982 najmä kvôli podpore baskickej separatistickej organizácie ETA a kolumbijských povstalcov z hnutia FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie). To, že sa Kuba stále nachádza na zozname, je zásadnou prekážkou na ceste k normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami a na opätovné otvorenie ich ambasád.

Obama s Castrom nemá naplánované žiadne oficiálne rokovania, podľa stanice BBC sa však stretnú na okraj summitu. Bude to druhýkrát v histórii, čo budu tvárou v tvár; prvýkrát si potriasli rukami na predminulom pohrebe juhoafrického lídra Nelsona Mandelu.

V Paname už vo štvrtok večer za zatvorenými dverami rokovali o nových vzťahoch oboch krajín ministri zahraničných vecí USA a Kuby John Kerry a Bruno Rodríguez. Išlo o prvé stretnutie predstaviteľov oboch krajín na tak vysokej úrovni od začiatkov kubánskej revolúcie pred viac ako polstoročím, poznamenala agentúra Reuters.

Rokovanie bolo „veľmi konštruktívne“ a umožnilo pokročiť v zosúladení oboch krajín, uviedol v Paname po stretnutí podľa agentúry AFP jeden americký diplomat. Ministri sa podľa neho zhodli, že dosiahli pokrok a že budú ďalej pracovať na vyriešení otvorených otázok, dodala AFP k prvému rozhovoru šéfov diplomacií oboch krajín od roku 1958.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Raúl Castro