NATO obmedzí veľkosť ruskej delegácie v Bruseli

Severoatlantická aliancia obmedzí najvyšší možnú veľkosť ruskej delegácie v Bruseli na 30 členov, čo Moskva prirovnala k ére studenej vojny.

10.04.2015 21:33
debata (51)

Podľa piatkového vyhlásenia zastupujúcej hovorkyne NATO Carmen Romerovej sa rozhodnutie netýka iba Ruska, ale všetkých 41 partnerských štátov aliancie. Predpokladá sa však, že Rusko so svojou približne 50-člennou delegáciou je v súčasnosti jedinou krajinou, ktorá uvedený limit prevyšuje.

Obmedzenie má začať platiť v priebehu najbližších deviatich mesiacov a Romerová ho označila za „praktické opatrenie“, ktoré nie je namierené proti Rusku. Zároveň ubezpečila, že ruský veľvyslanec pri NATO a ďalší traja členovia delegácie sa budú môcť naďalej samostatne pohybovať po areáli NATO.

Vzťahy medzi NATO a Moskvou sa v priebehu roka 2014 výrazne zhoršili v súvislosti s anektovaním Krymu a proruským povstaním na východe Ukrajiny. V roku 2009 aliancia vyhostila zo svojej bruselskej centrály dvoch ruských diplomatov pre obvinenia zo špionáže. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Aleksej Meškov, ktorého citovala tlačová agentúra RIA, najnovšie rozhodnutie označil za „veľmi čudné a silno zaváňajúce érou studenej vojny“.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO