Boje na východe Ukrajiny sa opäť zintenzívnili

Boje na východe Ukrajiny sa v posledných dňoch opäť zintenzívnili po mesiaci relatívneho pokoja. Ruský server Gazeta.ru s odvolaním sa na ministerstvo obrany Doneckej republiky informoval, že pri doneckom letisku prišli v nedeľu večer o život dvaja miestni novinári.

13.04.2015 13:13 , aktualizované: 16:18
debata (17)

Na východe Ukrajiny sa o uplynulom víkende situácia výrazne strela, keď sa zintenzívnila paľba vedená údajne aj z ťažkých zbraní, ktoré by mali byť ďaleko od bojových línií. Uviedli to vládne aj povstalecké zdroje, ale aj misia OBSE. Vzbúrenci tiež oznámili, že v nedeľu pri paľbe protivníka neďaleko Donecka zahynuli dvaja miestni novinári, neskôr sa ale ukázalo, že žijú. Armáda na druhej strane oznámila, že od nedele padol ďalší vojak a šesť utrpelo zranenia. Zhoršená situácia v Donbase zrejme sťaží rokovania šéfov diplomacií Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska v pondelok večer v Berlíne.

Separatisti v noci z nedele na pondelok najprv oznámili, že pri obci Pisky zomreli v nedeľu večer dvaja novinári, ktorých auto zasiahol granát vypálený ukrajinskou armádou. Neskôr dali na vedomie, že o život prišiel jeden, zatiaľ čo druhý vyviazol so zraneniami. Nakoniec okolo poludnia oznámili, že sú obaja nažive, aj keď zranení, jeden vážne.

Ukrajinské zdroje potvrdili, že pri obci Pisky počas pravoslávnej Veľkej noci pokračovali prestrelky, do ktorých sa zapojili aj tanky a ťažké delostrelectvo. Agentúra Ukrinform ráno priniesla správu z facebookového účtu vládnej jednotky nachádzajúcej sa v tejto oblasti, v ktorej sa tvrdí, že separatisti ostreľovali jej pozície fosforovou muníciou. K oznámeniu o „stovkách projektilov s napalmom“ sú aj priložené zábery, či sú ale aktuálne, nie je zrejmé. Vzbúrenci túto správu následne počas dopoludnia popreli. „Ministerstvo obrany“ povstaleckej Doneckej ľudovej republiky podľa agentúry TASS uviedlo, že povstalci žiadnu takúto výzbroj nemajú a že informácia nie je nič iné než ďalšie provokácie ukrajinských síl.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v piatok vyzvala bojujúce strany, aby počas veľkonočných sviatkov, ktoré v pravoslávnom svete pripadli na uplynulý víkend, dôsledne dodržiavali prímerie. Ukrajinské aj ruské médiá ale aj počas soboty a nedele informovali o porušovaní pokoji zbraní na niekoľkých miestach frontu.

Misia OBSE na svojom webe oznámila, že v nedeľu od 10:35 SELČ do 16:00 SELČ zaznamenala počas prestreliek medzi armádou a rebelmi v Doneckej oblasti 1166 explózií delostreleckých a mínometných granátov.

Povstalci podľa agentúry TASS obvinili vládne jednotky, že za uplynulých 24 hodín porušili prímerie šesťdesiatšesťkrát, pričom vraj strieľali aj zo samohybných húfnic a z tankov. Zintenzívnenie paľby protivníka v poslednej dobe sa podľa nich odrazilo okrem iného na tom, že sa počas minulého týždňa proti predchádzajúcim týždňom strojnásobil počet ich zranených bojovníkov.

Okrem Doneckej oblasti sa podľa vládnych zdrojov ale strieľalo aj v druhom separatistickom regióne, Luhanskej oblasti. Tamojší gubernátor Hennadij Moskal, lojálny voči Kyjevu, podľa agentúry Ukrinform oznámil, že sa situácia v oblasti v noci z nedele na pondelok skomplikovala.

Ako príklad uviedol paľbu, ktorú rebeli viedli okrem iného aj z tanku od dvoch hodín do pol šiestej ráno na stanovište armády na takzvanej Bachmutke, komunikácii vedúcej z povstaleckého Luhansk na severozápad smerom k Severodonecku a Rubižnému. Dvojhodinový boj sa okolo polnoci tiež odohrával na okraji dediny Trjochizbenka. Skončil, až keď sa povstalci opäť stiahli.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #doneck #kríza na Ukrajine