Republikán Marco Rubio ohlásil kandidatúru do Bieleho domu

Republikánsky senátor za americký štát Florida Marco Rubio oficiálne a verejne oznámil, že sa vo voľbách v roku 2016 chce uchádzať o kreslo prezidenta Spojených štátov.

14.04.2015 07:31 , aktualizované: 09:33
Rubio, Marco Rubio Foto: ,
Senátor Marco Rubio (na snímke) za štát Florida ohlásil v pondelok kandidatúru na prezidenta USA.
debata (2)

Urobil tak v pondelok večer miestneho času (v noci na dnešok SELČ) v Miami. O niekoľko hodín skôr informoval o svojom úmysle hlavných sponzorov.

„Oznamujem svoju kandidatúru na prezidenta Spojených štátov amerických,“ vyhlásil Rubio v miamskej výškovej budove Freedom Tower. V prejave k svojim priaznivcom okrem iného prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia prežije Amerika a ďalšie generácie Američanov nové storočie plné prosperity a slobody.

„Pokiaľ prehráme, budú prvou generáciou Američanov, ktorá zdedí krajinu v horšom stave, v akom bola zanechaná ich rodičom,“ povedal s tým, že hodnotiť súčasnú generáciu budú až Američania, ktorí sa ešte nenarodili. „Zabezpečte, aby konštatovali, že sme vybrali správne,“ dodal.

Rubio, ktorý pochádza z rodiny kubánskych prisťahovalcov, svoju účasť v boji o Biely dom oznámil deň po tom, čo rovnaký úmysel potvrdila bývalá prvá dáma a exministerka zahraničia USA Hillary Clintonová. Tá je považovaná za výrazne favorizovanú uchádzačku o prezidentský post z demokratického tábora.

Naopak u republikánov sa očakáva dramatické súperenie v straníckych primárkach. O republikánsku nomináciu sa zatiaľ oficiálne uchádzajú senátori Rand Paul a Ted Cruz a očakáva sa, že sa do súboja čoskoro zapojí napríklad aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush či guvernér Wisconsinu Scott Walker.

Do republikánskeho súboja o Biely dom zrejme vstúpi aj neurochirurg Ben Carson, ktorý sa preslávil operáciami siamských dvojčiat. Podľa CNN sa chystá 4. mája urobiť závažné vyhlásenie. „Chystá oznámenie. Stále však váha, rozhodnutie ešte neurobil,“ uviedla Carsonová hovorkyňa Deana Bassová.

Šesťdesiattriročný Carson sa teší podpore radikálneho konzervatívneho hnutia Tea party. Ak kandidatúru na prezidenta skutočne oznámi, bude v republikánskom tábore prvým afroameričanom usilujúcim v nadchádzajúcich straníckych primárkach o kreslo v Bielom dome.

Podľa kritikov je na prezidentskú funkciu stále mladý

Rubio má podľa pozorovateľov šancu osloviť nielen voličov z rodín latinskoamerického pôvodu, ale tiež výrazne konzervatívneho voliča. Miamský rodák požaduje rozsiahlu imigračnú reformu a ostro odmieta diplomatické zbližovanie medzi Washingtonom a Havanou. Podľa kritikov je na prezidentskú funkciu stále ešte trochu mladý.

Pre voličov však relatívne nízky vek prekážkou nebol napríklad pri súčasnom prezidentovi: Barackovi Obamovi mal rok a pol pred jeho prvým triumfom vo voľbách 45 rokov. Obama bol vtedy prvé volebné obdobie senátorom, podobne ako teraz Rubio.

Sám floridský republikán mieni svojho mladistvého vzhľadu využiť v kampani a už v jej prvých chvíľach sa prezentoval ako zástupca novej politickej generácie, ktorá zbaví krajinu podľa neho nežiaduceho dedičstva dynastií Clintonovcov a Bushovcov.

Tým sa vymedzil nielen proti demokratickej favoritke, ale aj svojmu skúsenejšiemu straníckemu konkurentovi z Floridy, ktorý bol jeho mentorom na začiatku Rubiovej politickej kariéry. „Počul som hlasy, aby som šiel bokom a počkal na svoju príležitosť. Ale nemôžem, pretože si myslím, že je v stávke samotná podstata nášho výnimočného národa a ja to môžem ako prezident zmeniť,“ dodal Rubio.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kandidát na prezidenta #Marco Rubio