Pegida prispieva k nenávisti voči cudzincom v Nemecku

Protiislamske demonštrácie, ktoré organizuje hnutie vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), vytvárajú v Nemecku atmosféru nenávisti a prispievajú k útokom na ubytovne pre utečencov.

14.04.2015 12:01
Pegida, Drážďany Foto: ,
Protestná akce hnutia proti údajnej islamizácii Západu v Drážďanoch.
debata (5)

V televízii n-tv to v utorok povedal nemecký politológ a odborník na pravicový extrémizmus Olaf Sundermeyer.

Podľa nemeckej polície v posledných mesiacoch rastie počet útokov na ubytovne a politici vystupujúci na podporu žiadateľov o azyl dostávajú výhražné listy. „V Nemecku už niekoľko mesiacov trvá kultúrny konflikt, ktorý pomáha rozdúchavať aj Pegida. A preto podľa mňa Pegida má svoj diel zodpovednosti aj za rastúci počet útokov proti cudzincom,“ povedal Sundermeyer.

Politici vystupujúci na podporu žiadateľov o azyl dostávajú výhražné listy

V pondelok sa na demonštrácii Pegidy v Drážďanoch zišlo podľa polície približne 10 000 ľudí. Mimoriadny potlesk zožal šéf holandskej krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders, ktorý v polhodinovom prejave hovoril o nezlučiteľnosti islamu s európskou kultúrou a o tom, že každý Nemec by mal mať povinnosť brániť kresťansko-židovskú kultúru.

„Práve také vyjadrenia vytvárajú v Nemecku agresívnu atmosféru zameranú proti všetkým cudzincom,“ varoval Sundermeyer.

Pegida budúci týždeň demonštráciu neorganizuje a najbližšie zhromaždenie plánuje na 27. apríla. Šéf hnutia Lutz Bachmann sľúbil svojim priaznivcom, že sa po Wildersovi dočkajú „ďalšieho prekvapenia“.

Podľa serveru Spiegel Online sa špekuluje o tom, že by do Drážďan mohla pricestovať predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová alebo šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

V posledných mesiacoch rastie počet útokov na ubytovne pre utečencov

Nemecká polícia v utorok upozornila, že v posledných mesiacoch rastie počet útokov na ubytovne pre utečencov. Vlani policajti zaznamenali 162 takýchto incidentov, čo je takmer trojnásobok oproti roku 2013.

Tento rok na začiatku apríla došlo k zrejme najzávažnejšiemu útoku, keď neznámi páchatelia podpálili pripravovanú ubytovňu pre utečencov v meste Tröglitz v Sasku-Anhaltsku. Objekt je teraz neobývateľný, škody idú do státisícov eur.

Množia sa tiež vyhrážky, ktorým čelia politici, ktorí sú ústretoví voči žiadateľom o azyl. Starosta Tröglitzu Markus Nierth ešte pred podpaľačským útokom rezignoval, pretože dlhodobo čelil nadávkam zo strany pravicových extrémistov.

Premiér Durínska Bodo Ramelow dostal niekoľko anonymných listov, ktorých autori mu hrozí smrťou za to, že sa snaží vytvoriť ďalšie kapacity pre ubytovanie utečencov.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas podobné vyhrážky odsúdil. „Je absolútne neprijateľné, aby ľudia mali strach o seba a o svoje rodiny kvôli tomu, že sa zasadzujú o utečencov,“ vyhlásil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #demonštrácie #utečenci #Pegida