Maďarsko sa zapojí do boja proti Islamskému štátu

Maďarský parlament v utorok prijal uznesenie, na základe ktorého armáda môže prispieť až 150 vojakmi do medzinárodnej misie proti teroristickej organizácii Islamský štát (IŠ).

14.04.2015 16:26
debata (5)

Nasadzovanie maďarských vojakov v irackom Arbíle do konca roka 2017 poslanci podporili v pomere 137 ku 57, čo minister zahraničných vecí Péter Szijjártó privítal ako „najmúdrejšie a najzodpovednejšie“ rozhodnutie. Podľa jeho predošlého vyjadrenia bude 110 vojakov slúžiť priamo v Iraku, šiesti na veliteľských stanovištiach a zvyšok zostane v pohotovosti v Maďarsku.

Dodal, že rozpočet na zapojenie Maďarska do misie nepresiahne 20 miliárd forintov (67,4 mil. eur). Príspevok Budapešti umožní splniť záväzok vyplývajúci z jej príslušnosti k západnému spoločenstvu hodnôt, vyhlásil minister.

Maďarskí vojaci majú pomáhať pri strážení vojenského výcvikového strediska v meste Arbíl na severe Iraku v rámci medzinárodnej misie proti sunnitským extrémistom z IŠ. Maďarský minister obrany Csaba Hende povedal, že Budapešť o zapojenie do iniciatívy zameranej na výcvik irackých vojakov požiadali Spojené štáty.

Postup IŠ pritom označil za „čoraz väčšiu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť“. Návrh na vyslanie vojakov musel v parlamente získať najmenej dvojtretinovú podporu, čo sa podarilo vďaka hlasom viacerých opozičných poslancov vrátane bývalého socialistického premiéra Ferenca Gyurcsánya. Vládna koalícia totiž ešte vo februári stratila tesnú dvojtretinovú väčšinu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #vojaci #misia #Islamský štát