Jadrové rokovania s Iránom budú pokračovať 21. apríla

Jadrové rokovania medzi Iránom a svetovými mocnosťami budú pokračovať 21. apríla na úrovni zástupcov. V utorok to oznámil iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf.

14.04.2015 16:32
Mohammad Džavád Zaríf, Irán, minister zahraničia, Foto: ,
Iránsky minister Mohammad Džavád Zaríf.
debata (3)

Bude to prvé stretnutie od dosiahnutia prelomovej rámcovej dohody pred dvoma týždňami. Irán a Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko, Čína a Nemecku sa chcú teraz usilovať o konečnú dohodu do konca júna. Kde sa nadchádzajúce kolo rokovaní uskutoční, Zaríf nešpecifikoval. Posledný osemdňový maratón rokovaní sa konal vo švajčiarskom Lausanne.

Výsledkom najnovšieho kola rokovaní o jadrovom programe Iránu je stanovenie rámca pre konečnú dohodu, ktorú by mali zúčastnené strany dosiahnuť v priebehu troch mesiacov. Podľa vyhlásenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci Federicy Mogheriniovej v úlohe koordinátorky sa islamská republika okrem iného zaviazala, že nebude vyrábať vysokoobohatené plutónium, zatiaľ čo mocnosti sľúbili zrušiť sankcie voči Teheránu po tom, ako jadrová agentúra OSN potvrdí, že zmluvu naozaj dodržiava. Svetové mocnosti teraz budú pracovať na definitívnom urovnaní 12 rokov trvajúceho sporu s Iránom, ktorý čelí obvineniam zo snahy získať jadrové zbrane.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program