Príčinou chaosu v Jemene je iránska túžba po moci

Príčinou súčasného chaosu v Jemene je iránska túžba po moci. V otvorenom liste publikovanom v denníku The New York Times to napísal jemenský prezident Abdar Rabbi Mansúr Hádí.

14.04.2015 16:47
debata (33)

Vyzval jemenských šiitov, ktorým Irán údajne pomáha, aby začali vyjednávať. Šiiti podľa Hádího zahájili „s politickou a vojenskou podporou iránskeho režimu, ktorý je posadnutý túžbou ovládnuť celú oblasť, desivú a ničivú kampaň“. Pred štrnástimi dňami bola jeho krajina údajne na pokraji priepasti.

Práve v tom čase sa Saudská Arábia rozhodla vstúpiť do bojov a s pomocou ďalších arabských krajín bombarduje pozície šiitov. „Bezprecedentná podpora Arabov a celého sveta nás odvrátila od pádu do tejto priepasti. Dali jasne najavo, že Irán nemôže rozširovať svoj vplyv na úkor celistvosti a bezpečnosti iných krajín vo svojej oblasti,“ povedal Hádí.

Šiitom Hádí pohrozil, že ak „neodovzdajú zbrane, nestiahnu sa z obsadeného územia a nezapoja sa do politického dialógu“, bude žiadať koalíciu, aby vo svojej vojenskej kampani proti nim pokračovala. „Nie je neskoro zastaviť ničenie našej krajiny“, šiiti si majú sadnúť k rokovaciemu stolu, napísal Hádí v liste.

Šiiti obývajú tradične severovýchod Jemenu a niekoľko rokov sa so zbraňami v ruke domáhali väčšej autonómie. Konflikt sa vždy podarilo zvládnuť. Až vlani v septembri začali postupovať na juh a obsadili hlavné mesto Saná. V januári potom ovládli štátne úrady a Hádí aj predseda vlády ušli do juhojemenského Adenu a z neho potom do Saudskej Arábie. Boje si už vyžiadali približne 600 obetí a okolo 2 000 zranených, situácia najmä v Adene je popisovaná ako neúnosná pre civilistov.

Irán popiera vojenskú podporu šiitov a vyzval niekoľkokrát Saudskú Arábiu,aby zastavila nálety. Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa v utorok ponúkol štvorbodový plán na riešenie krízy. Patrí k nim prímerie, humanitárna pomoc civilistom, začatie politického dialógu a zostavenie širokej vlády.

Milíciám, ktoré stoja na strane Hádího sa podarilo v oblasti Adenu vytlačiť z niekoľkých lokalít šiitov. Bojové úspechy hlási najmä zo štvrti Chúrmaksar, v ktorej leží medzinárodné letisko a sú tu zahraničné zastupiteľské úrady. Šiiti tým stratili prístup na most spájajúci túto časť mesta s Adenským centrom.

Boje sú hlásené tiež z južnej provincie Šabva a z blízkosti tamojšej továrne na skvapalňovanie plynu v Balháfe. Jemenský prevádzkovateľ prerušil prevádzku, poprel pôvodné správy, podľa ktorých sa šiiti dostali do podniku. Spoločnosť začala evakuovať personál a miestne milície rozmiestnili svojich ľudí do prístavného terminálu, aby zabránili rabovaniu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #konflikt #Jemen