Obama plánuje vyškrtnúť Kubu z teroristického zoznamu

Americký prezident Barack Obama oznámil Kongresu, že plánuje vyškrtnúť Kubu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus.

14.04.2015 22:06 , aktualizované: 22:30
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (37)

Biely dom o tom informoval na Twitteri. Ide o kľúčový krok na ceste k normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami.

Obama Kongresu odovzdal príslušné dokumenty, z ktorých vyplýva, že je rozhodnutý Havanu zo spoločnosti krajín podporujúcich terorizmus vymazať, napísala agentúra AP.

V poznámke pre zákonodarcov šéf Bieleho domu uviedol, že Kuba „za posledných šesť mesiacov neposkytla podporu medzinárodnému terorizmu a uistila, že medzinárodný terorizmus nebude v budúcnosti podporovať“.

Kongres má teraz 45 dní na to, aby Obamovo rozhodnutie preskúmal, avšak je veľmi nepravdepodobné, že by ho zablokoval, napísala agentúra Reuters.

Kuba sa na zoznam dostala v roku 1982 najmä kvôli podpore baskickej separatistickej organizácie ETA a kolumbijských povstalcov z hnutia FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie).

Očakávalo sa, že Obama tento krok oznámi minulý týždeň na celoamerickom summite v Paname, kde sa prvýkrát po viac než polstoročí zišli k priamemu rokovaniu najvyšší predstavitelia Spojených štátov a Kuby.

Spojené štáty už dlho neobviňujú Havanu, že podporuje terorizmus. Keď Obama a jeho kubánsky náprotivok Raúl Castro vlani v decembri oznámili zlepšenie vzájomných vzťahov, dal šéf Bieleho domu najavo, že je ochotný Kubu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus vyškrtnúť.

Hovorca Bieleho domu John Earnest povedal, že vyradenie Kuby zo zoznamu nemení nič na skutočnosti, že Spojené štáty v mnohých veciach s vládou v Havane nesúhlasia. Komunistickému režimu Washington dlhodobo vytýka napríklad zaobchádzanie s disidentmi.

Spojené štáty teraz obviňujú z podpory globálneho terorizmu Sudán, Sýriu a Irán.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Barack Obama #Kuba