Islamský štát sa stiahol z tábora Jarmúk

Väčšina povstalcov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IŠ) sa stiahla z palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk pri sýrskom Damasku. Dobytím tábora si chceli povstalci IŠ zaistiť strategickú základňu v blízkosti sídla moci vládneho režimu.

15.04.2015 14:57
jarmuk, tábor, utečenci Foto:
V tábore v Jarmuku žije približne 18 000 utečencov, ktorí trpia nedostatkom jedla, vody a zdravotníckeho materiálu. Podľa Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) je situácia na mieste "viac ako neľudská".
debata (1)

V tábore podľa jeho obyvateľov zostali len bojovníci zo skupiny Front as-Nusrá, ktorá je napojená na al-Kájdu. Stovky povstalcov z IŠ opustili v stredu Jarmúk a odišli do svojej základne v neďalekom meste Hadžár al-Aswád, odkiaľ začiatkom apríla podnikli svoj útok na tábor.

Z Jarmúku chceli okrem iného vyhnať na palestínsky Hamás napojenú skupinu Aknaf al-Makdís, čo sa im podarilo. Front as-Nusrá a IŠ stoja v sýrskom koflikte proti sebe, v Jarmúku ich však spojil odpor ku skupine Aknaf al-Makdís.

Tábor Jarmúk sa nachádza na predmestí Damasku. Dobytím tábora si chceli povstalci IŠ zaistiť strategickú základňu v blízkosti sídla moci vládneho režimu. Sýrska vláda už pohrozila, že povstalcov vyženie vojenskou silou.

V tábore v čase obsadenia žilo okolo 18 000 palestín­skych utečencov, ktorých humanitárna situácia bola katastrofálna. Podľa posledných informácií však teraz zostalo v Jarmúku len niečo vyše 5 000 ľudí, ostatným sa podarilo utiecť. Jarmúk bol pred začiatkom občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 domovom pre 160 000 Pales­tínčanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Front an-Núsra #Islamský štát #Jarmúk