Skupina G7 nateraz neprijme späť Rusko

Skupina ekonomicky najvýkonnejších krajín sveta G7 zatiaľ neprijme späť Rusko. Po rokovaní ministrov zahraničia G7 v severonemeckom Lübecku to v stredu na tlačovej konferencii povedal šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

15.04.2015 16:56
debata (113)

Podľa neho vedie cesta k návratu Moskvy do skupiny len cez zastavenie konfliktu na Ukrajine.

"Z mojej strany a podľa toho, čo viem, ani z iných strán, nie je žiadny záujem na izolovanie Ruska. Radi by sme mali podmienky, za ktorých by Rusko mohlo byť znovu členom G8 a zúčastňovať sa stretnutí G8. Stále platí, že cesta k tomu vedie cez presadenie dohôd z Minsku o prímerí a ukončenie konfliktu na Ukrajine, "povedal Steinmeier.

Predstavitelia krajín G7 sa rozhodli o ukončení spolupráce s Ruskom vlani v reakcii na to, že Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym. Steinmeier v stredu vyhlásil, že skupina svoj postoj k Rusku nemení a jednotlivé štáty sú vo svojich stanoviskách jednotné.

Ministri zahraničia Nemecka, USA, Kanady, Japonska, Británie, Francúzska a Talianska tiež v spoločnom vyhlásení potvrdili, že podporujú zachovanie sankcií uvalených na Rusko kvôli jeho postoju k situácii na Ukrajine. Znovu sa opätovne vyslovili pre plné dodržiavanie februárovej dohody z Minsku, ktorá mala viesť k prímeriu medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Steinmeier na tlačovej konferencii vyjadril poľutovanie nad novou eskaláciou konfliktu, ku ktorej došlo v posledných dňoch, vyzval obe strany k zastaveniu bojov a stiahnutiu ťažkých zbraní. Spolu s ostatnými ministrami vyzval Moskvu, aby „uplatnila svoj významný vplyv na separatistov“ a zabezpečila dodržiavanie prímeria.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #G8 #kríza na Ukrajine